Verovähennykset henkilöverotuksessa 1.6.2017

Saako opisekeleva aviopuolisoni työasuntovähennyksen?

Omistamme aviopuolisoni kanssa yhteisen asunnon paikkakunnalta A, jossa oma työpaikkani sijaitsee. Puolisoni kuitenkin opiskelee tällä hetkellä yli 100 kilometrin päässä paikkakunnalla B, josta on tämän vuoksi vuokrattu toinen asunto.  

Puolisoni saa syksystä lähtien yleistä asumistukea, johon tuloni vaikuttavat. Voiko puolisoni saada vuokra-asunnosta syksyllä työasuntovähennyksen, kun hänen asumistukensa kutistuu olemattomaksi? Muuttuisiko tilanne, jos puolisollani olisi työsopimus paikkakunnalla B sijaitsevan yrityksen kanssa opiskelujen ohessa?

Verojuristi Kati Malinen vastaa: 

Puolisosi ei voi näissä olosuhteissa saada työasuntovähennystä eikä tilanne muutu, vaikka hän hankkisi osa-aikaisen työn opiskelupaikkakunnalta.

Työasunnolla tarkoitetaan verotuksessa sellaista asuntoa, jonka verovelvollinen on vuokrannut varsinaisen työpaikkansa sijainnin vuoksi. Verovelvollisella tulee olla myös toinen asunto, jossa hän puolisonsa tai alaikäisen lapsensa kanssa asuu (vakituinen asunto).

Jos tämä toisella paikkakunnalla sijaitseva asunto on hankittu pääasiallisesti muusta syystä kuin työn vuoksi, kuten verovelvollisen tai hänen perheenjäsentensä opiskelua tai vapaa-ajan viettoa varten, kysymyksessä ei ole työasunto.

Koska puolisosi on muuttanut paikkakunnalle B opiskelujensa vuoksi, ei hän voi saada työasuntovähennystä verotuksessaan. Vähäinen työskentely opiskelujen ohessa ei muuta sitä, että asunto on kuitenkin hankittu opiskelun eikä varsinaisen työpaikan sijainnin vuoksi. 

Perheetön henkilö, jolla ei ole puolisoa tai alaikäistä lasta tai joka asuu heistä erillään välien rikkoutumisen vuoksi, voi saada työasuntovähennyksen vain, jos hänellä on samanaikaisesti (vähintään) kaksi varsinaista työpaikkaa ja kaksi eri asuntoa näiden työpaikkojen sijainnin vuoksi. 

Tällä sivustolla oleva informaatio on luonteeltaan yleistä tiedotusta, eikä sitä ole tarkoitettu yksilölliseksi veroneuvonnaksi tai konkreettisten päätösten perusteeksi. Sisältö pyritään pitämään ajan tasalla, mutta tekstien oikeellisuutta, kattavuutta tai ajantasaisuutta ei voida taata.

Tulosta sivu

Sinua saattaisi kiinnostaa

Veronmaksajat Puolenpitoa
Veronmaksajain Keskusliitto
Kalevankatu 4, 00100 Helsinki