Verovähennykset henkilöverotuksessa 17.5.2018

Saanko työasuntovähennyksen aviopuolison omistamasta asunnosta?

Työskentelen tällä hetkellä Helsingissä. Siirryn piakkoin työskentelemään työnantajani toiseen toimipisteeseen, joka sijaitsee Ylöjärvellä. Sinne on matkaa 170 kilometriä. 

Aviopuolisoni omistaa sijoitusasunnon Ylöjärvellä. Saanko tehdä vuokrasta työasuntovähennyksen, jos vuokraan puolisoni omistaman asunnon työasunnoksi? Asun viikot Ylöjärvellä ja palaan viikonlopuksi yhteiseen kotiin Helsinkiin.

Verojuristi Harri Rajala vastaa:

Nähdäkseni järjestely on mahdollinen ja työasuntovähennyksen voi saada, jos Verohallinnon ohjeessa mainitut kaikki edellytykset täyttyvät. Ohjeen mukaan perheellisellä henkilöllä, joka asuu vakituisessa asunnossa puolisonsa tai alaikäisen lapsensa kanssa, on oikeus työasuntovähennykseen, jos hän vuokraa käyttöönsä toisen asunnon varsinaisen työpaikkansa sijainnin vuoksi. Sekä työasunnon että varsinaisen työpaikan pitää olla yli 100 kilometrin päässä vakituisesta asunnosta.

Verohallinnon ohjeessa (DnroA126/200/2017) todetaan, että työasuntovähennyksen voi saada vain vuokratusta asunnosta. Verovelvollisen on oltava vuokrasuhteessa joko päävuokralainen tai alivuokralainen. Vuokranantaja voi periaatteessa olla kuka tahansa. Vuokrasuhteen tulee kuitenkin olla aito. Aidon vuokrasuhteen keskeinen tunnusmerkki on se, että asunnosta maksetaan käypää vuokraa. Asunnon käypänä vuokrana voidaan pitää muun selvityksen puuttuessa asuntoedun verotusarvoa.

Työasuntovähennys on enintään 250 euroa jokaiselta täydeltä kalenterikuukaudelta. Jos vuokran määrä on vähemmän kuin 250 euroa kuukaudessa, työasuntovähennyksenä vähennetään maksetun vuokran määrä. Vähennystä ei saa vajailta kalenterikuukausilta.

Tällä sivustolla oleva informaatio on luonteeltaan yleistä tiedotusta, eikä sitä ole tarkoitettu yksilölliseksi veroneuvonnaksi tai konkreettisten päätösten perusteeksi. Sisältö pyritään pitämään ajan tasalla, mutta tekstien oikeellisuutta, kattavuutta tai ajantasaisuutta ei voida taata.

Tulosta sivu

Sinua saattaisi kiinnostaa

Saako opisekeleva aviopuolisoni työasuntovähennyksen?

Omistamme aviopuolisoni kanssa yhteisen asunnon paikkakunnalta A, jossa oma työpaikkani sijaitsee. Puolisoni kuitenkin opiskelee tällä hetkellä yli 100 kilometrin päässä paikkakunnalla B, josta on tämän vuoksi vuokrattu toinen asunto. Puolisoni saa syksystä lähtien yleistä asumistukea, johon...

Lue lisää

Veronmaksajat Puolenpitoa
Veronmaksajain Keskusliitto
Kalevankatu 4, 00100 Helsinki