Veronmaksajat.fi uudistui – anna palautetta »

Verovähennykset henkilöverotuksessa 23.1.2020

Viikonloppumatka lasten luo – saanko vähennyksen matkakustannuksista?

Erosin vuosi sitten ja lunastin itselleni yhteisesti omistamamme omakotitalon Porissa. Käyn töissä Tampereella, josta olen hankkinut itselleni asunnon ja jossa asun arkipäivät.

Eron yhteydessä meille vahvistettiin lastemme yhteishuoltajuus, ja asun lasteni kanssa viikonloppuisin Porissa. Saanko vähentää verotuksessa Tampereen ja Porin väliset matkakustannukset?

Verojuristi Juha-Pekka Huovinen vastaa:

Vastaus: Kyllä saat. Verotuskäytännössä toisella paikkakunnalla työskentelevä ja asuva henkilö saa vähentää matkat perheensä luo, jos koti ja perhe ovat eri paikkakunnalla kuin missä työn takia asut.

Matkakustannukset perheen luo vähennetään ja hyväksytään halvimman kulkuneuvon käytön mukaan laskettuna yleensä kerran viikossa. Kaksi matkaa viikossa on hyväksytty oikeuskäytännössä esimerkiksi tapauksissa, joissa välimatka vaihteli 100–185 kilometrin välillä (KHO 1983/207 ja KHO 1997/2316).

Julkinen kulkuneuvo on halvin, jos ehdit käydä viikonlopun aikana kotona julkisilla liikennevälineillä.

Asunnon ja työpaikan välisen matkan vuosittainen 750 euron omavastuuosuus ja 7 000 euron enimmäismäärä koskevat myös viikonloppumatkojen kulujen vähentämistä. 

Vähennysoikeus perustuu tässä tapauksessa siihen, että yhteishuoltajuudessa olevat lapset asuvat välillä luonasi eli teet matkan perheesi luo (KHO 2016:188). 

Tällä sivustolla oleva informaatio on luonteeltaan yleistä tiedotusta, eikä sitä ole tarkoitettu yksilölliseksi veroneuvonnaksi tai konkreettisten päätösten perusteeksi. Sisältö pyritään pitämään ajan tasalla, mutta tekstien oikeellisuutta, kattavuutta tai ajantasaisuutta ei voida taata.

Tulosta sivu

Lisää aiheesta

Verovähennykset henkilöverotuksessa 17.2.2021

Oikeudenkäyntikulujen vähentäminen verotuksessa

Oikeudenkäyntikuluista osa on vähennyskelpoisia tulonhankkimismenoja ja osa taas vähennyskelvottomia elantomenoja. Jos oikeutta käydään tulon hankkimiseksi tai säilyttämisestä, menot saa vähentää.

Jäsenille. Liity tai kirjaudu lukeaksesi

Verovähennykset henkilöverotuksessa 11.10.2017

Kotoa töihin, töistä kotiin Mitä saa vähentää verotuksessa?

Työmatkojen vähentämiseen verotuksessa liittyy paljon väärinkäsityksiä. Tässä viisi esimerkkiä yleisistä myyteistä...

Jäsenille. Liity tai kirjaudu lukeaksesi

Verovähennykset henkilöverotuksessa 22.4.2021

Verojuristin 10 vinkkiä etätyöläiselle

Olin viime vuonna etätöissä kotona yli puolet työpäivistä. Jos teen kaavamaisen 920 euron työhuonevähennyksen, voinko vähentää sen lisäksi jotain muita etätyöstä johtuvia kuluja?

Lue koko juttu

Sinua saattaisi kiinnostaa

Veronmaksajain Keskusliitto
Kalevankatu 4, 00100 Helsinki