Veroilmoitukset henkilöverotuksessa 5.10.2017

Voiko alijäämähyvityksen siirtää puolisolle jälkikäteen oikaisuvaatimuksella?

Vaimoni verotuksissa on syntynyt pääomatulolajin alijäämää vuosina 2013–2015. Emme ole epähuomiossa aikanaan vaatineet veroilmoituksella alijäämähyvityksen siirtämistä minun hyväkseni. Olisin voinut hyödyntää sitä omassa verotuksessani. Voiko alijäämähyvityksen siirtämistä puolisolle vaatia jälkikäteen oikaisuvaatimuksella?

Verojuristi Harri Rajala vastaa:

Valitettavasti ei voi. Jos verovelvolliselle ei ole määrätty verotettavasta ansiotulosta veroja tai niiden määrä ei riitä alijäämähyvityksen vähentämiseen, alijäämähyvitys tai siitä vähentämättä jäänyt määrä voidaan verovelvollisen vaatimuksesta vähentää toisen puolison ansiotulosta suoritettavasta verosta. Tuloverolain mukaan vaatimus on tehtävä ennen verotuksen päättymistä, joten  sitä ei voi vaatia jälkikäteen oikaisuvaatimuksella.

Jos pääomatuloista tehtävät vähennykset ovat suuremmat kuin pääomatulot, syntyy alijäämä. Osan siitä saa vähentää ansiotulojen veroista alijäämähyvityksenä. Alijäämähyvitys on 30 % pääomatulolajin alijäämästä. Alijäämähyvityksen enimmäismäärä on 1 400 euroa henkilöä kohden. Tätä korotetaan alaikäisten lasten osalta enintään 800 euroa.

Puolisoiden verotuksessa alijäämähyvityksen enimmäismäärä on yhteinen. Jos puolison alijäämähyvitys jää alle enimmäismäärän, häneltä käyttämättä jäävä osa korottaa toisen puolison enimmäismäärää ilman eri vaatimusta. Tällöin ei itse verovähennystä siirretä puolisolta toiselle. Vain toisen mahdollisuus saada alijäämähyvitystä omien vähennystensä perusteella kasvaa.  

Tällä sivustolla oleva informaatio on luonteeltaan yleistä tiedotusta, eikä sitä ole tarkoitettu yksilölliseksi veroneuvonnaksi tai konkreettisten päätösten perusteeksi. Sisältö pyritään pitämään ajan tasalla, mutta tekstien oikeellisuutta, kattavuutta tai ajantasaisuutta ei voida taata.

Tulosta sivu

Sinua saattaisi kiinnostaa

Veronmaksajat Puolenpitoa
Veronmaksajain Keskusliitto
Kalevankatu 4, 00100 Helsinki