Veronmaksajat.fi uudistui – anna palautetta »

Veroilmoitukset henkilöverotuksessa 3.4.2020

Miten ilmoitan ateriakorvauksen veroilmoituksellani?

Sain viime vuonna ateriakorvausta muutamilta työmatkoilta. Työnantajani ei maksanut näiltä matkoilta päivärahaa, enkä voinut syödä lounasta työmaaruokalassa.

Tarkistan parhaillaan esitäytettyä veroilmoitustani Omaverossa. Ateriakorvauksia ei näy veroilmoituksellani. Pitääkö ateriakorvaus ilmoittaa veroilmoituksessa? Jos pitää, missä kohdassa ilmoitan ateriakorvauksen? 

Verojuristi Juuso Loikkanen vastaa: 

Sinun ei tarvitse ilmoittaa ateriakorvausta veroilmoituksessasi. Ateriakorvaus on työnantajalta saatu verovapaa kustannustenkorvaus, jos edellytykset sen verovapaudelle täyttyvät.

Työnantaja voi maksaa ateriakorvausta verovapaasti työmatkoilta, joilta palkansaajalle ei voi maksaa päivärahaa, esimerkiksi kun päivärahan edellytyksenä olevat aika- tai etäisyysvaatimukset eivät täyty. Edellytyksenä on, että sinulla ei ole mahdollisuutta aterioida ruokailutauon aikana tavanomaisella ruokailupaikalla eikä ruokailua ole järjestetty esimerkiksi kurssipakettiin kuuluvana työnantajan kustantamana ruokailuna.

Jos työnantaja on järjestänyt palkansaajan ravintoedun kohdennetulla maksuvälineellä kuten lounassetelillä, palkansaajan tavanomaisena ruokailupaikkana pidetään mitä tahansa ruokailupaikkaa, jossa aterian voi maksaa kohdennetulla maksuvälineellä.

Jos kohdennettu maksuväline on palkansaajan käytettävissä myös työmatkalla, työnantaja ei voi maksaa palkansaajalle ateriakorvausta verovapaasti. Ateriakorvausta ei voi maksaa verovapaasti, vaikka työnantaja perisi palkansaajalta ravintoedun luontoisetuarvoa vastaavan määrän.

Palkansaajalla katsotaan olevan mahdollisuus ruokailla tavanomaisella ruokailupaikallaan myös silloin, kun työnantaja on tarjonnut kohdennettua maksuvälinettä palkansaajalle, mutta hän ei ole ottanut sitä käyttöönsä.

Työnantajasi on velvollinen ilmoittamaan tulorekisteriin maksamansa verovapaat kustannusten korvaukset, kuten esimerkiksi verovapaan ateriakorvauksen.

Tällä sivustolla oleva informaatio on luonteeltaan yleistä tiedotusta, eikä sitä ole tarkoitettu yksilölliseksi veroneuvonnaksi tai konkreettisten päätösten perusteeksi. Sisältö pyritään pitämään ajan tasalla, mutta tekstien oikeellisuutta, kattavuutta tai ajantasaisuutta ei voida taata.

Tulosta sivu

Lisää aiheesta

Veroilmoitukset henkilöverotuksessa 17.2.2021

Oikeudenkäyntikulujen vähentäminen verotuksessa

Oikeudenkäyntikuluista osa on vähennyskelpoisia tulonhankkimismenoja ja osa taas vähennyskelvottomia elantomenoja. Jos oikeutta käydään tulon hankkimiseksi tai säilyttämisestä, menot saa vähentää.

Jäsenille. Liity tai kirjaudu lukeaksesi

Veroilmoitukset henkilöverotuksessa 22.4.2021

Verojuristin 10 vinkkiä etätyöläiselle

Olin viime vuonna etätöissä kotona yli puolet työpäivistä. Jos teen kaavamaisen 920 euron työhuonevähennyksen, voinko vähentää sen lisäksi jotain muita etätyöstä johtuvia kuluja?

Lue koko juttu

Veroilmoitukset henkilöverotuksessa 11.1.2023

Erilaiset matkat, erilaiset vähennykset

Metsäverotuksessa erilaisista matkoista aiheutuvien kulujen vähennysoikeudessa on eroja. Vähennyksiin vaikuttaa esimerkiksi se, tehdäänkö matka metsätilalle vai jonnekin muualle. Olennaista vähennysoikeuden kannalta on, että matka liittyy kiinteästi metsätalouden harjoittamiseen.

Lue koko juttu

Sinua saattaisi kiinnostaa

Veronmaksajain Keskusliitto
Kalevankatu 4, 00100 Helsinki