Veroilmoitukset henkilöverotuksessa 3.2.2022

Suomalainen antaa rahaa lahjaksi ruotsalaiselle – kumpi antaa lahjaveroilmoituksen?

Rahalahjan antaja asuu Suomessa ja on Suomen kansalainen. Hän antaa lahjaksi 10 000 euroa Ruotsissa asuvalle Ruotsin kansalaiselle. Kumman velvollisuus on tehdä lahjaveroilmoitus?

Verojuristi Tuomo Lindholm vastaa: 

Lahjansaajan on annettava kehotuksetta lahjaveroilmoitus Suomeen lahjaverotuksen toimittamista varten.

Sillä ei ole merkitystä, että lahjavero on poistettu Ruotsista, koska lahjanantaja asuu Suomessa. Lahjaverotukseen riittää, että jompikumpi lahjan osapuolista asuu Suomessa.

Veroilmoitus on annettava Suomessa Verohallinnolle kolmen kuukauden kuluessa verovelvollisuuden alkamisesta. Pääsäännön mukaan velvollisuus maksaa lahjaveroa alkaa, kun lahjansaaja on saanut lahjan haltuunsa.

Jos laki ei edellytä lahjaveron maksamista, veroilmoitusta ei tarvitse antaa, ellei sitä erikseen vaadita. Lahjaveroasteikon alaraja on 5 000 euroa, joten tämä sääntö ei tule tässä tapauksessa kyseeseen.

Verojuristivastaus on julkaistu Taloustaidossa 28.1.2022.

Tällä sivustolla oleva informaatio on luonteeltaan yleistä tiedotusta, eikä sitä ole tarkoitettu yksilölliseksi veroneuvonnaksi tai konkreettisten päätösten perusteeksi. Sisältö pyritään pitämään ajan tasalla, mutta tekstien oikeellisuutta, kattavuutta tai ajantasaisuutta ei voida taata.

Tulosta sivu

Sinua saattaisi kiinnostaa

Veronmaksajat Puolenpitoa
Veronmaksajain Keskusliitto
Kalevankatu 4, 00100 Helsinki