Metsäverotus 14.7.2016

Miten ilmoitan verottajalle metsätilani rakennuspaikan?

Ostin metsätilan, jonka hankintahinta kuluineen on noin 60 000 euroa. Tilalla on mahdollisuus yhteen rantarakentamispaikkaan, jonka arvo on noin 25 000 euroa. Metsävähennyspohjan (60 %) lasken 35 000 eurosta, joka oli kaupassa metsän arvo kuluineen.

Mihin ilmoitan, että 25 000 euroa on rakennuspaikan osuus, jotta se huomioidaan mahdollisessa myyntitapahtumassa hankintahintana?

Verojuristi Georg Rosbäck vastaa:

Tieto kiinteistökaupasta menee verottajalle virallisen kaupanvahvistajan ilmoituksen kautta. Sinun tehtäväsi on varmistua, että kiinteistö on ilmestynyt ostovuoden esitäytetylle verolomakkeelle.

Jos rakentamista ei ole aloitettu ennen tämän vuoden alkua eikä kyse ole alueesta, josta olet jo luovuttanut rakennusmaata, käsitellään mainitsemasi mahdollinen rakennuspaikka kiinteistöverotuksessa verovapaana metsämaana. 

Metsätalouden veroilmoituksella Omaverossa tai lomakkeella 2C ilmoitettavaan metsävähennyspohjaan ilmoitat tästä uudesta kiinteistöstä metsän osuuden ostohinnasta eli 35 000 euroa. 

Rakentamispaikasta ei tarvitse erikseen tässä vaiheessa ilmoittaa. Kun myyt rantarakentamispaikan, teet verottajalle luovutusvoittolaskelman Omaverossa tai lomakkeella 9. Laskelmassa käytät rakentamispaikan osuutena koko kiinteistön hankintahinnasta mainitsemaasi 25 000 euroa.

Luovutusvoittoa aikanaan verotettaessa arvioidaan, voiko esittämäsi jako metsän ja rakentamispaikan arvojen suhteesta pitää paikkaansa. Varaudu mahdollisiin selvityksiin tallettamalla kaikki asiaan liittyvät dokumentit.

Tällä sivustolla oleva informaatio on luonteeltaan yleistä tiedotusta, eikä sitä ole tarkoitettu yksilölliseksi veroneuvonnaksi tai konkreettisten päätösten perusteeksi. Sisältö pyritään pitämään ajan tasalla, mutta tekstien oikeellisuutta, kattavuutta tai ajantasaisuutta ei voida taata.

Tulosta sivu

Sinua saattaisi kiinnostaa

Veronmaksajat Puolenpitoa
Veronmaksajain Keskusliitto
Kalevankatu 4, 00100 Helsinki