Metsäverotus 12.5.2016

Saako poika metsäkauppojen arvonlisäveron takaisin?

Poikani myy metsästään puita ja joutuu arvonlisäverovelvollisena maksamaan arvonlisäveroa, koska liikevaihto (puun myyntitulo) on vähän yli 15 000 euroa.  Saako hän maksamansa noin 3 600 euron arvonlisäveron takaisin? Muuta arvonlisäveron alaista liikevaihtoa ei ole. Hän on opiskelija ja elää opintotuella.

Verojuristi Georg Rosbäck vastaa: 

Ei saa. Eteenpäin tilitettävä ja pojalla "lainassa" oleva arvonlisävero ei ole pojan rahaa, vaan hän tilittää sen eteenpäin Verohallinnolle arvonlisäverovähennystensä jälkeen.

Koska poikanne on arvonlisäverovelvollinen, hän saa vähentää  Verohallinnolle tilitettävistä arvonlisäveroista metsätalouteen liittyviin hankintoihinsa sisältyvän arvonlisäveron. 

Arvonlisäverotuksessa sovellettavan vähäisen liiketoiminnan rajaa korotettiin 1.1.2021. Verovelvollisuuden alaraja nostettiin 10 000 eurosta 15 000 euroon.

Verovelvollisuuden alarajaan liittyvän verohuojennuksen yläraja sen sijaan pysyi ennallaan 30 000 eurossa.

Metsätaloudesta saatavaa vastiketta, kuten puun myyntituloa, ei kuitenkaan lasketa mukaan alarajahuojennukseen oikeuttavaan liikevaihtoon eli sääntö ei auta poikaa.

Puun myyntitulo on pääomatuloa, ja se voi vaikuttaa siihen, kuinka paljon vuodessa voi nostaa opintotukea. Lisätietoja opintotukiasiasta saa esimerkiksi Kelan verkkosivuilta

Tällä sivustolla oleva informaatio on luonteeltaan yleistä tiedotusta, eikä sitä ole tarkoitettu yksilölliseksi veroneuvonnaksi tai konkreettisten päätösten perusteeksi. Sisältö pyritään pitämään ajan tasalla, mutta tekstien oikeellisuutta, kattavuutta tai ajantasaisuutta ei voida taata.

Tulosta sivu

Sinua saattaisi kiinnostaa

Veronmaksajat Puolenpitoa
Veronmaksajain Keskusliitto
Kalevankatu 4, 00100 Helsinki