Metsäverotus 5.10.2017

Saako metsäyhtymä kotitalousvähennyksen?

Omistan yhdessä kahden siskoni kanssa metsäkiinteistön. Kyseessä on metsäyhtymä. Kiinteistöllä on myös vanhempiemme asuinrakennus ja pihalla on ulkosauna, joihin heillä on hallintaoikeus.

Nyt aiomme teetättää vanhempiemme käyttämään ulkosaunaan piippuremontin ennakkoperintärekisteriin merkityllä yrityksellä. Voiko kotitalousvähennyksen vaatia metsäyhtymällemme vai kuinka menettelemme?

Verojuristi Harri Rajala vastaa:

Kukin teistä lapsista voi vaatia kotitalousvähennystä omilla henkilökohtaisilla veroilmoituksillaan siltä osin kuin itse maksatte kotitalousvähennykseen oikeuttavia työkustannuksia.

Vähennykseen oikeuttaa työ, joka on tehty vähennystä vaativan verovelvollisen, hänen puolisonsa tai edesmenneen puolisonsa vanhempien, ottovanhempien, kasvattivanhempien tai näiden suoraan ylenevässä polvessa olevien sukulaisten tai edellä mainittujen henkilöiden puolisoiden käyttämässä asunnossa tai vapaa-ajan asunnossa 

Metsäyhtymä ei ole erillinen verovelvollinen, eikä se voi saada kotitalousvähennystä. Vähennykseen ei oikeuta mikään metsätalouteen liittyvä työ.

Kotitalousvähennys on vuonna 2022 enintään 2 250 euroa henkilöltä vuodessa, ja sen voi saada vain työn osuudesta. Vähennyksen omavastuu on 100 euroa henkilöltä. Kun ostat työn yritykseltä, voit vähentää arvonlisäverollisesta työn osuudesta 40 %. 

Tällä sivustolla oleva informaatio on luonteeltaan yleistä tiedotusta, eikä sitä ole tarkoitettu yksilölliseksi veroneuvonnaksi tai konkreettisten päätösten perusteeksi. Sisältö pyritään pitämään ajan tasalla, mutta tekstien oikeellisuutta, kattavuutta tai ajantasaisuutta ei voida taata.

Tulosta sivu

Sinua saattaisi kiinnostaa

Veronmaksajat Puolenpitoa
Veronmaksajain Keskusliitto
Kalevankatu 4, 00100 Helsinki