Veronmaksajat.fi uudistui – anna palautetta »

Metsäverotus 5.10.2017

Saako metsäyhtymä kotitalousvähennyksen?

Omistan yhdessä kahden siskoni kanssa metsäkiinteistön. Kyseessä on metsäyhtymä. Kiinteistöllä on myös vanhempiemme asuinrakennus ja pihalla on ulkosauna, joihin heillä on hallintaoikeus.

Nyt aiomme teetättää vanhempiemme käyttämään ulkosaunaan piippuremontin ennakkoperintärekisteriin merkityllä yrityksellä. Voiko kotitalousvähennyksen vaatia metsäyhtymällemme vai kuinka menettelemme?

Verojuristi Harri Rajala vastaa:

Kukin teistä lapsista voi vaatia kotitalousvähennystä omilla henkilökohtaisilla veroilmoituksillaan siltä osin kuin itse maksatte kotitalousvähennykseen oikeuttavia työkustannuksia.

Vähennykseen oikeuttaa työ, joka on tehty vähennystä vaativan verovelvollisen, hänen puolisonsa tai edesmenneen puolisonsa vanhempien, ottovanhempien, kasvattivanhempien tai näiden suoraan ylenevässä polvessa olevien sukulaisten tai edellä mainittujen henkilöiden puolisoiden käyttämässä asunnossa tai vapaa-ajan asunnossa 

Metsäyhtymä ei ole erillinen verovelvollinen, eikä se voi saada kotitalousvähennystä. Vähennykseen ei oikeuta mikään metsätalouteen liittyvä työ.

Kotitalousvähennys on vuonna 2022 enintään 2 250 euroa henkilöltä vuodessa, ja sen voi saada vain työn osuudesta. Vähennyksen omavastuu on 100 euroa henkilöltä. Kun ostat työn yritykseltä, voit vähentää arvonlisäverollisesta työn osuudesta 40 %. 

Tällä sivustolla oleva informaatio on luonteeltaan yleistä tiedotusta, eikä sitä ole tarkoitettu yksilölliseksi veroneuvonnaksi tai konkreettisten päätösten perusteeksi. Sisältö pyritään pitämään ajan tasalla, mutta tekstien oikeellisuutta, kattavuutta tai ajantasaisuutta ei voida taata.

Tulosta sivu

Lisää aiheesta

Metsäverotus 10.3.2022

Teen kotona sekä palkkatöitä että metsätalouteen liittyviä paperitöitä – saanko molemmista työhuonevähennyksen?

Käytän kotona työhuonettani sekä metsätalouden tulojen että palkkatulojeni hankkimiseen. Kuinka paljon vähennystä voisin saada? Voinko vaatia molemmista tuloista työhuonevähennyksen tulonhankkimiskuluna?

Lue koko juttu

Metsäverotus 28.4.2022

Miten vuokratuloa verotetaan, kun vuokraan metsää tuulivoimalalle?

Vuokraan metsätilaltani maata rakennuspaikaksi tuulivoimalalle. Miten vuokratuloani verotetaan?

Lue koko juttu

Metsäverotus 15.7.2020

Mökkitontin tonttipuut myyntiin – miten kauppoja verotetaan?

Mökkitontilta myydyistä tonttipuista saatu korvaus on pääomatuloa, josta pitää maksaa veroa. Puun myyntitulosta maksetaan pääomatulon veroa 30 tai 34 prosenttia.

Jäsenille. Liity tai kirjaudu lukeaksesi

Sinua saattaisi kiinnostaa

Jakamaton kuolinpesä

Suomessa on arviolta jopa 250000 jakamatonta kuolinpesää, joissa on osakkaina reilut miljoona suomalaista. Mitä jakamattomalle kuolinpesälle pitäisi tehdä? Jakamaton kuolinpesä tai kansanomaisesti perikunta on mielenkiintoinen oikeudellinen ilmiö. Se on samalla sekä tuttu että tuntematon ilmiö....

Jäsenille. Liity tai kirjaudu lukeaksesi

Sukupolvenvaihdoskaupat - Myyjä voi selvitä ilman veroja

Myyjää ei veroteta maatilan, metsätilan tai yrityksen kaupan perusteella luovutusvoitosta, jos kaikki huojennuksen edellytykset täyttyvät. Huojennus koskee myös alihintaisia kauppoja. Luovutusvoitto ei ole veronalaista tuloa, jos kaupan kohteena on maatalouteen tai metsätalouteen kuuluvaa...

Lue lisää

Veronmaksajain Keskusliitto
Kalevankatu 4, 00100 Helsinki