Metsäverotus 10.1.2019

Myyn metsää pojalleni – miten kauppa vaikuttaa metsävähennykseeni?

Olen ostanut kolme metsätilaa: vuonna 1995 ostetun tilan hankintahinta oli 40 000 euroa, vuonna 2010 ostetun tilan hankintahinta oli 60 000 euroa ja vuonna 2014 ostetun tilan hankintahinta 120 000 euroa. Metsävähennysoikeutta minulla on siis ollut 132 000 euroa, josta olen käyttänyt 50 000 euroa.

Miten metsävähennysoikeudelleni käy, jos myyn vanhimman, yli 10 vuotta omistamani tilan pojalleni?

Verojuristi Kati Malinen vastaa:

Käytetty metsävähennys lisätään lähtökohtaisesti luovutusvoiton laskennassa metsän luovutusvoittoon.

Lisäystä luovutusvoittoon tai -tappioon ei esimerkiksi tehdä, jos metsä luovutetaan täysin vastikkeetta tai jos kyse on tuloverolain mukaan kokonaan verovapaasta luovutuksesta, eli esimerkiksi yli 10 vuotta omistetun metsätilan luovutuksesta omalle lapselle.

Sinun tapauksessasi lisäystä luovutusvoittoon ei siis tehdä, koska mahdollinen luovutusvoitto on verovapaa. Pojalle myymäsi metsän hankintameno ei kuitenkaan enää muodosta verovuoden lopun metsäomistuksen perusteella sinulle määräytyvää metsävähennyspohjaa, eikä käytetty metsävähennys toisaalta pienene luovutusvoittolisäyksillä.

Sinulle siis jää metsävähennyspohjaa jäljellä olevista metsistä 108 000 euroa (60 000 e + 120 000 e) x 60%), josta käytetyksi lasketaan edelleen sama 50 000 euroa. Käyttämätöntä metsävähennystä sinulle jää näin ollen 58 000 euroa.

Metsävähennyksen laskentaa eri tilanteissa on kuvattu mm. Verohallinnon ohjeessa Metsävähennys.

Tällä sivustolla oleva informaatio on luonteeltaan yleistä tiedotusta, eikä sitä ole tarkoitettu yksilölliseksi veroneuvonnaksi tai konkreettisten päätösten perusteeksi. Sisältö pyritään pitämään ajan tasalla, mutta tekstien oikeellisuutta, kattavuutta tai ajantasaisuutta ei voida taata.

Tulosta sivu

Sinua saattaisi kiinnostaa

Vaikuttaako metsävähennys myyntivoittoon?

Olen myymässä hehtaarin määräalan vuonna 2010 vaihdossa saamastani metsätilasta. Koko tila on metsämaata. Metsävähennyspohjaa muodostui tuolloin 46000 euroa, josta olen käyttänyt 3000 euroa. Olen kuullut, että metsävähennys vaikuttaa määräalan myyntivoittoverotukseen. Millainen vaikutus on?

Lue lisää

Miten metsätila kannattaa siirtää kuolinpesän osakkaalle?

Kuolinpesän osakkaina on kolme sisarusta. Suunnittelemme parhaillaan perinnönjakoa. Yksi osakas ottaa talon, toinen ottaa oman osuutensa rahana ja minulle jää metsätila. Minä ja toinen osakas siis maksamme pesän ulkopuolisilla varoilla kolmannelle osakkaalle hänen osuutensa. Onko metsätilan osalt...

Lue lisää

Veronmaksajat Puolenpitoa
Veronmaksajain Keskusliitto
Kalevankatu 4, 00100 Helsinki