Veronmaksajat.fi uudistui – anna palautetta »

Metsäverotus 20.2.2020

Myyn metsät pojalleni - pitääkö kaupasta maksaa veroa?

Olen myynyt kaikki omistamani metsäkiinteistöt pojalleni. Minun tietääkseni sukulaisten välisistä metsäkaupoista ei tarvitse maksaa veroa. Nyt kuitenkin verottaja on sitä mieltä, että vero pitää maksaa. Kumpi on oikeassa?

Verojuristi Hanna Silander vastaa: 

Myyntivoiton verovapaus edellyttää, että olet omistanut metsän yli 10 vuotta tai että se on ollut sinun ja sellaisen henkilön omistuksessa yhteensä yli 10 vuotta, jolta olet saanut sen vastikkeettomasti. Vastikkeettomasti saaminen tarkoittaa käytännössä, että olet itse saanut metsän lahjana tai perintönä tai vastikkeetta osituksessa.

Jos omistusaika täyttyy, sinun ja poikasi välinen metsäkauppa on verovapaa, sillä myyty omaisuus ja sukulaisuussuhde ostajaan (vanhempi ja lapsi) täyttävät tapauksessasi verovapauden edellytykset. Ostajan pitää nimittäin olla luovuttajan kuten myyjän lapsi tai muu rintaperillinen tai luovuttajan sisar, veli, sisarpuoli tai velipuoli. Nämä lähisukulaiset voivat olla ostajana joko yksin tai yhdessä puolisonsa kanssa.

Tällä sivustolla oleva informaatio on luonteeltaan yleistä tiedotusta, eikä sitä ole tarkoitettu yksilölliseksi veroneuvonnaksi tai konkreettisten päätösten perusteeksi. Sisältö pyritään pitämään ajan tasalla, mutta tekstien oikeellisuutta, kattavuutta tai ajantasaisuutta ei voida taata.

Tulosta sivu

Lisää aiheesta

Metsäverotus 6.9.2018

Koskeeko arvonlisäverotuksen alarajahuojennus yhteismetsää?

Olen yhteismetsän osakas. Voiko yhteismetsä saada arvonlisäverotuksen alarajahuojennuksen?

Jäsenille. Liity tai kirjaudu lukeaksesi

Metsäverotus 13.9.2018

Myyn tukkipuuta omakotitalon tontilta – milloin vähennän puiden hankintamenon?

Ostin 0,5 hehtaarin määräalan omakotitalon rakentamista varten. Määräala on täynnä hyvää tukkipuuta. Jos myyn puut, saanko vähentää puiden hankintahintaa millään tavalla tästä puukaupasta tai voinko hyödyntää 20 %:n hankintameno-olettamaa?

Lue koko juttu

Metsäverotus 5.10.2017

Saako metsäyhtymä kotitalousvähennyksen?

Omistan yhdessä kahden siskoni kanssa metsäkiinteistön. Kyseessä on metsäyhtymä. Nyt aiomme teetättää vanhempiemme käyttämään ulkosaunaan piippuremontin ennakkoperintärekisteriin merkityllä yrityksellä. Voiko kotitalousvähennyksen vaatia metsäyhtymällemme vai kuinka menettelemme?

Lue koko juttu

Sinua saattaisi kiinnostaa

Maatalouden tulojen verotus

Maatalouden tuloa ovat kaikki maataloudesta rahana tai rahanarvoisena etuutena saadut tulot. Maatalouden tulos jaetaan verotettavaksi maataloudenharjoittajan ansio- ja pääomatulona.

Lue lisää

Veronmaksajain Keskusliitto
Kalevankatu 4, 00100 Helsinki