Osingot yksityishenkilöillä 6.2.2020

Miten osinkoja verotetaan omistuksen vaihtumisen jälkeen?

Omistan osakeyhtiön kaikki osakkeet. Olen suunnitellut, että lahjoitan tänä keväänä osan osakkeista tyttärelleni ja pojalleni. Miten lahjansaajien saamaa osinkoa verotettaisiin tänä vuonna, mikäli yhtiö jakaa minulle ennen lahjoitusta osinkoa niin paljon, että saamani osinko vastaa 8 prosenttia omistamieni osakkeiden matemaattisesta arvosta?

Saamani osingon määrä vastaa toisin sanoen huojennetun osingon enimmäismäärää, josta 25 prosenttia verotetaan pääomatulona ja 75 prosenttia on verovapaata.

Johtava verojuristi Juha Koponen vastaa:

Lasten saama osinko olisi 75 prosentin osalta ansiotulona verotettavaa tuloa ja 25 pro-sentin osalta verovapaata tuloa. Huojennetun osingon määrä on osakekohtainen oikeus, jonka vuotuinen määrä ei kasva sillä perusteella, että osakkeen omistusoikeus muuttuu osinkopäätösten välisenä aikana.

Lasten saama osinko voisi olla osittainen huojennettua osinkoa, mikäli huojennettua osinkoa ei nostettaisi kokonaisuudessaan ennen lahjoitusta, vaan sitä jaettaisiin myös lahjoituksen jälkeen.

Korkein hallinto-oikeus teki viime vuonna kaksi päätöstä (KHO:2019:56 ja KHO:2019:57), jotka muuttivat aikaisempaa verotuskäytäntöä.

Tällä sivustolla oleva informaatio on luonteeltaan yleistä tiedotusta, eikä sitä ole tarkoitettu yksilölliseksi veroneuvonnaksi tai konkreettisten päätösten perusteeksi. Sisältö pyritään pitämään ajan tasalla, mutta tekstien oikeellisuutta, kattavuutta tai ajantasaisuutta ei voida taata.

Tulosta sivu

Sinua saattaisi kiinnostaa

Veronmaksajat Puolenpitoa
Veronmaksajain Keskusliitto
Kalevankatu 4, 00100 Helsinki