Osingot yksityishenkilöillä 15.4.2021

Lasketaanko listaamattomista yhtiöistä saadut osingot yhteen?

Omistan useiden listaamattomien osakeyhtiöiden osakkeita.

Ymmärtääkseni listaamattomista yhtiöistä saatavaa pääomatulo-osinkoa verotetaan kevyemmin 150 000 euroon asti. Onko tuo 150 000 euron raja yhtiökohtainen vai lasketaanko eri yhtiöistä saatavat osingot yhteen?

Verojuristi Harri Rajala vastaa:

Tuo 150 000 euron raja ei ole yhtiökohtainen vaan verovelvolliskohtainen. Yhden kalenterivuoden aikana kaikista omistamistasi listaamattomista yhtiöistä saamasi pääomatulo-osingot lasketaan yhteen 150 000 euron rajaa laskettaessa.

Pääomatulo-osinkoa on kahdeksan prosentin vuotuinen tuotto osingonsaajan omistamien osakkeiden matemaattisesta arvosta.

Henkilön verovuonna eli yhtenä kalenterivuonna listaamattomista osakeyhtiöistä saama pääomatulo-osinko on 150 000 euroon asti 25 prosenttisesti veronalaista pääomatuloa ja 75 prosenttisesti verovapaata tuloa. 150 000 euroa ylittävästä pääomatulo-osingosta 85 prosenttia on veronalaista pääomatuloa ja 15 prosenttia verovapaata tuloa.

Kahdeksan prosentin vuotuisen tuoton ylittävästä osasta saatu osinko on ansiotulo-osinkoa. Ansiotulo-osingosta 75 prosenttia on veronalaista ansiotuloa ja 25 prosenttia verovapaata tuloa.

Verohallinto käsittelee aihetta syventävässä vero-ohjeessa Osinkotulojen verotus.

Tällä sivustolla oleva informaatio on luonteeltaan yleistä tiedotusta, eikä sitä ole tarkoitettu yksilölliseksi veroneuvonnaksi tai konkreettisten päätösten perusteeksi. Sisältö pyritään pitämään ajan tasalla, mutta tekstien oikeellisuutta, kattavuutta tai ajantasaisuutta ei voida taata.

Tulosta sivu

Sinua saattaisi kiinnostaa

Miten pienen osakeyhtiön osinkoa verotetaan?

Olen osakkaana pienessä osakeyhtiössä, joka maksaa osinkoa 8 % nettovarallisuudestaan. Miten osakeyhtiön nettovarallisuuden arvo lasketaan? Haluaisin tietää, kuinka suuret osingot yhtiön pitäisi maksaa. Paljonko maksan niistä veroa?

Lue lisää

Veronmaksajat Puolenpitoa
Veronmaksajain Keskusliitto
Kalevankatu 4, 00100 Helsinki