Osingot yksityishenkilöillä 17.2.2022

Miten pienen osakeyhtiön osinkoa verotetaan?

Olen osakkaana pienessä osakeyhtiössä, joka maksaa osinkoa 8 % nettovarallisuudestaan. Miten osakeyhtiön nettovarallisuuden arvo lasketaan?

Haluaisin tietää, kuinka suuret osingot yhtiön pitäisi maksaa. Paljonko maksan niistä veroa?

Johtava asiantuntija Marjo Salin vastaa: 

Osakeyhtiön nettovarallisuus lasketaan osakeyhtiön tuloveroilmoituksella olevalla varallisuuslaskelmalla vähentämällä osakeyhtiön varoista osakeyhtiön velat. Varat ja velat merkitään varallisuuslaskelmalle arvostettuina varojen arvostamisesta verotuksessa annetun lain mukaisiin määrin. Varallisuuslaskelmalla merkittävät arvot voivat siten poiketa tasearvoista. 

Nettovarallisuuden perusteella lasketaan osakkeen matemaattinen arvo seuraavalle verovuodelle jakamalla nettovarallisuus yhtiön ulkona olevien osakkeiden lukumäärällä. Verovuodelle vahvistettu osakkeen matemaattinen arvo on merkitty osakeyhtiön verotuspäätökseen.

Jos yhtiöltä saamiesi osinkojen määrä on verovuonna enintään 8 % omistamiesi osakkeiden yhteenlasketusta matemaattisesta arvosta, osingoista on 25 % veronalaista pääomatuloa ja 75 % verovapaata tuloa. 

Jos saisit samana vuonna yhteenlaskettuna yli 150 000 euroa tällaisia pääomatulona verotettavia osinkoja listaamattomista yhtiöistä, 150 000 euroa ylittävistä osingoista olisi kuitenkin 85 % veronalaista pääomatuloa ja 15 % verovapaata tuloa. 

Jos yhtiöltä saamiesi osinkojen määrä olisi verovuonna yli 8 % omistamiesi osakkeiden yhteenlasketusta matemaattisesta arvosta, ylimenevästä osasta olisi 75 % veronalaista ansiotuloa ja 25 % verovapaata tuloa. 

Osinkojen verotus voi kuitenkin vaihdella osakaskohtaisesti. Osakkaan omistamien osakkeiden yhteenlasketusta matemaattisesta arvosta voi tulla tietyin edellytyksin vähennettäväksi yhtiön varoihin kuuluvan asunnon arvo sekä osakaslainat (ks. Verohallinnon ohje: Osinkotulojen verotus VH/4704/00.01.00/2023 luku 2.2.2).

Työpanososingot verotetaan edellä mainitusta poiketen kokonaan sen henkilön ansiotulona, jonka työpanoksesta on kysymys (ks. Verohallinnon ohje: Työpanokseen perustuvan osingon ja ylijäämän verotus” VH/8108/00.01.00/2020).

Jaettavan osingon määrästä päätetään yleensä osakeyhtiön yhtiökokouksessa. Osakeyhtiölaki asettaa tiettyjä rajoituksia jaettavan osingon määrälle.

Verojuristivastaus on julkaistu Taloustaidossa 14.2.2022.

Tällä sivustolla oleva informaatio on luonteeltaan yleistä tiedotusta, eikä sitä ole tarkoitettu yksilölliseksi veroneuvonnaksi tai konkreettisten päätösten perusteeksi. Sisältö pyritään pitämään ajan tasalla, mutta tekstien oikeellisuutta, kattavuutta tai ajantasaisuutta ei voida taata.

Tulosta sivu
Veronmaksajat Puolenpitoa
Veronmaksajain Keskusliitto
Kalevankatu 4, 00100 Helsinki