Sopimukset yhtiön kanssa 28.6.2018

Miten paljon voin laskuttaa osakeyhtiötäni tilankäytöstä?

Säilytän yritykseni autojen talvirenkaita varastossani. Lisäksi minulla on pieni työhuone kotonani. Kuinka paljon saan laskuttaa osakeyhtiötäni tilankäytöstä, ilman että siitä menee veroa?

Lakiasiainjohtaja Kati Malinen vastaa:

Yhtiöltäsi saamasi korvaus tilojen todellisesta käytöstä on vuokratuloa, kun vuokraus on tarpeellista yritystoiminnan kannalta. Vuokratulojen verotuksessa voit vähentää vuokratulon hankkimisesta aiheutuneet kustannukset.

Jos tavoitteesi on selvitä järjestelystä täysin ilman veroja, voit laskuttaa yhtiöltäsi ainoastaan vuokratulojen verotuksessa vähennyskelpoisten kulujen suuruista vuokraa, jolloin verotettavaa tuloa ei jää, sillä mitään verovapaata osuutta sinällään ei ole olemassa.

Jos työhuone on varattu yksinomaan yrityksen toimintaa varten, voit periä vuokraa myös sen osalta. Jos työhuone on myös asumiskäytössä, voit tehdä sen käytöstä työhuonevähennyksen. Työhuonevähennys tehdään yleensä vain ansiotuloista, mutta jos omistaja ei ole nostanut yhtiöstä palkkaa eikä ansiotulona verotettavaa osinkoa, on vähennys tehty pääomatuloista. Vuoden 2017 verotuksessa vähennys on 840 euroa tai, jos yhtiön toiminta on vähäistä, 420 euroa. 

On myös hyvä muistaa, että sinun ja yhtiösi välisissä sopimuksissa tulee noudattaa sellaisia ehtoja, joita riippumattomienkin osapuolten kesken noudatettaisiin. Yhtiöltä perimäsi vuokra saa siis olla korkeintaan käyvän vuokran suuruinen. Jos perimäsi vuokra ylittää käyvän vuokratason, syntyy järjestelystä peiteltyä osinkoa.

Vuokratuloista vähennyskelpoisista kustannuksista löydät lisätietoa Verohallinnon internetsivustolta ohjeesta ”Vuokratulojen verotus”, A250/200/2017.

Tällä sivustolla oleva informaatio on luonteeltaan yleistä tiedotusta, eikä sitä ole tarkoitettu yksilölliseksi veroneuvonnaksi tai konkreettisten päätösten perusteeksi. Sisältö pyritään pitämään ajan tasalla, mutta tekstien oikeellisuutta, kattavuutta tai ajantasaisuutta ei voida taata.

Tulosta sivu

Sinua saattaisi kiinnostaa

Veronmaksajat Puolenpitoa

Liity Veronmaksajien jäseneksi. Vain 33 € vuodessa + 8 € liittymismaksu!