Varojen nosto yhtiöstä 25.10.2018

Taksiauto omaan käyttöön – saanko vähentää poistamattoman menojäännöksen?

Minulla on toiminimi ja olen lopettamassa toimintaani. Otin elinkeinotoiminnassa käyttämäni taksiauton omaan käyttööni. Auton arvo oli alentunut niin paljon, että kirjanpitooni jäi poistamatonta hankintamenoa autosta. Saanko vähentää poistamattoman menojäännöksen lopettamisvuoden tuloksestani? Yksityisajoja autolla ei ole ollut.

Verojuristi Jonna Ijäs vastaa:

Saat vähentää saat vähentää poistamattoman menojäännöksen sinä verovuonna, kun otat taksiauton yksityiskäyttöön”

Kun ammatinharjoittaja ottaa elinkeinotoiminnan käyttöomaisuutta yksityiskäyttöönsä, luovutushinnaksi katsotaan alkuperäinen hankintameno tai sitä alempi todennäköinen luovutushinta.

Jos omaisuudesta on elinkeinotoiminnassa tehty poistoja ja yksityiskäyttöön otetun omaisuuden käypä arvo on suurempi kuin verotuksessa poistamaton hankintameno, tuloutuvat ylipoistot verovuoden elinkeinotuloksi.

Kun omaisuuden arvo puolestaan on alentunut niin paljon, että menojäännös on suurempi kuin omaisuuden käypä arvo, saadaan menojäännöksestä tehdä sellainen lisäpoisto, joka alentaa menojäännöksen käypään arvoon.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että mikäli lopettamisvuonna ei synny lainkaan tai hyvin vähän verotettavaa tuloa, jää lopettamisvuoden tulos tappiolliseksi. Kun elinkeinotoiminta lopetetaan kokonaan, siirtyvät elinkeinotoiminnan tappiot vähennettäväksi elinkeinoharjoittajan pääomatuloista.  Tappioita voi vähentää 10 vuoden ajan.

Omaisuuden yksityiskäyttöönotossa tulee ottaa huomioon myös arvonlisäverotus. Kun on kyse autosta, joka on ollut vähennykseen oikeuttavassa käytössä, autosta on maksettava tettava) käyvän arvon mukaan myös arvonlisävero.

Taksista saatua autoveron alennusta voidaan myös tietyillä edellytyksillä periä takaisin, kun ajoneuvon käyttötarkoitus muuttuu. 

Tällä sivustolla oleva informaatio on luonteeltaan yleistä tiedotusta, eikä sitä ole tarkoitettu yksilölliseksi veroneuvonnaksi tai konkreettisten päätösten perusteeksi. Sisältö pyritään pitämään ajan tasalla, mutta tekstien oikeellisuutta, kattavuutta tai ajantasaisuutta ei voida taata.

Tulosta sivu

Sinua saattaisi kiinnostaa

Veronmaksajat Puolenpitoa
Veronmaksajain Keskusliitto
Kalevankatu 4, 00100 Helsinki