Yrittäjän auto ja matkat 30.1.2024

Miten toiminimiyrittäjä vähentää matkakulunsa?

Olen jäänyt työeläkkeelle, mutta jatkan edelleen toiminimellä yrittäjänä. Aiemmin kodin ja työpaikan väliset matkakuluni laitettiin palkansaajan verolomakkeelle ja yrityksen ajot ajopäiväkirjan mukaan yrityksen vähennyksiin.

Jäätyäni työeläkkeelle en varmaan voi laittaa vähennystä kodin ja työpaikan välisistä matkoista veroilmoitukselleni kuten aiemmin? Saanko laittaa nämä kilometrit nyt toiminimeni vähennyksiin?

Verojuristi Kati Malinen vastaa:

Merkitse matkakulut esitäytetylle veroilmoitukselle samaan tapaan kuin ennenkin.

Asunnon ja varsinaisten toimipaikkojen väliset matkat ovat yksityisajoa. Verohallinnon ohjeen mukaan (Dnro VH/5728/00.01.00/2022) ne vähennetään asunnon ja työpaikan välisten matkojen säännösten mukaan esitäytetyllä veroilmoituksella. Tällöin otetaan huomioon omavastuu, joka vuonna  2023 on 750 euroa, ja matkakulujen enimmäismäärä, joka vuonna  2023 on 8 400 euroa.

Vähennyksen määrä vuonna 2023 on  0,30 €/km, jos autoa pidetään halvimpana kulkuneuvona. Tämä matkakuluvähennyksen määrä vahvistetaan vuosittain erikseen.

Mikäli asunnon- ja työpaikan väliset matkakulut on vähennetty kirjanpidossa, on ne tuloutettava liikkeen- tai ammatinharjoittajan veroilmoituslomakkeella 5.

Tällä sivustolla oleva informaatio on luonteeltaan yleistä tiedotusta, eikä sitä ole tarkoitettu yksilölliseksi veroneuvonnaksi tai konkreettisten päätösten perusteeksi. Sisältö pyritään pitämään ajan tasalla, mutta tekstien oikeellisuutta, kattavuutta tai ajantasaisuutta ei voida taata.

Tulosta sivu
Veronmaksajat Puolenpitoa
Veronmaksajain Keskusliitto
Kalevankatu 4, 00100 Helsinki