Yrittäjän auto ja matkat 30.1.2024

Autolainan lyhennykset

Minulla on toiminimiyritys. Jos käytän omaa yksityisautoani silloin tällöin elinkeinotoiminnan ajoihin, voiko laittaa osan autolainan lyhennyksistä toiminimen verotukseen vähennyksenä?

Verojuristi Hanna Silander vastaa: 

Et voi. Lainan lyhennys ei ole vähennyskelpoinen verotuksessa. 

Ajat ilmeisesti autolla enemmän yksityisajoja kuin liiketoiminnan ajoja. Jos liiketoiminnan ajoja on alle puolet kaikista ajoista, auto ei kuulu elinkeinotoiminnan varoihin. Voit tehdä tällöin elinkeinotoiminnan ajoista palkansaajan verovapaan kilometrikorvauksen suuruisen lisävähennyksen elinkeinotoiminnan tulosta. Lisävähennys on 0,53 euroa kilometriltä vuonna 2023.  

Kirjaa elinkeinotoiminnan ajokilometrit ajopäiväkirjaan tai laadi muu luotettava selvitys ajoista. Jos tämä jää tekemättä, elinkeinotulosta ei voida tehdä lisävähennystä eikä muutenkaan vähentää yksityisiin varoihin liittyvän auton kustannuksia.

Lisävähennystä ei myönnetä, jos et selvitä autolla ajettujen kilometrien kokonaismäärää ja auton kuulumista tulolähteen varoihin tai yksityisvaroihin. Tällaisessa tilanteessa voit vuonna 2023 vähentää kuluna 0,30 euroa kilometriltä edellyttäen, että olet selvittänyt tulolähteen ajokilometrit ja että kustannuksia on syntynyt. 

Jos yksityisvaroihin kuuluvan auton käytöstä elinkeinotoiminnassa syntyneet todelliset menot ovat suuremmat kuin verovapaa kilometrikorvaus, voidaan vähennys tehdä todellisten kulujen mukaan. Lainan lyhennystä ei kuitenkaan lisätä mukaan todellisiin kuluihin. Niihin voidaan sen sijaan laskea mukaan autolainan korko elinkeinotoiminnan käyttöä vastaavalta osalta.

Verohallinto on antanut asiasta ohjeen Liikeen- ja ammatinharjoittajien sekä maatalouden harjoittajien matkakustannusten vähentäminen 

Tällä sivustolla oleva informaatio on luonteeltaan yleistä tiedotusta, eikä sitä ole tarkoitettu yksilölliseksi veroneuvonnaksi tai konkreettisten päätösten perusteeksi. Sisältö pyritään pitämään ajan tasalla, mutta tekstien oikeellisuutta, kattavuutta tai ajantasaisuutta ei voida taata.

Tulosta sivu
Veronmaksajat Puolenpitoa
Veronmaksajain Keskusliitto
Kalevankatu 4, 00100 Helsinki