Yrittäjän auto ja matkat 30.1.2024

Olen kevytyrittäjä ja teen työmatkan – saanko kilometrikorvausta?

Olen kevytyrittäjä. Voinko saada verovapaita kilometrikovauksia tekemistäni kevytyrittäjätoimintaani liittyvistä matkoista?

Verojuristi Georg Rosbäck vastaa:

Voit saada, kunhan seuraavat edellytykset täyttyvät:

Vain työantaja voi maksaa verovapaita matkakustannusten korvauksia. Siksi laskutuspalveluyritys voi maksaa matkakustannusten korvauksia verovapaasti vain, jos laskutuspalveluyritys ja työn tehnyt ovat sopineet työtä koskevan suorituksen maksamisesta palkkana ja matkakustannusten korvaus maksetaan sovitun palkan lisäksi.

Verovapaita matkakustannusten korvauksia ovat ainoastaan tuloverolaissa tarkoitetut korvaukset, jotka maksetaan sovitun palkan lisäksi. Verovapaita kilometrikorvauksia voi maksaa työmatkasta. Työmatkalla tarkoitetaan matkaa, jonka palkansaaja tilapäisesti tekee työhön kuuluvien tehtävien suorittamiseksi erityiselle työntekemispaikalle varsinaisen työpaikan ulkopuolelle.

Jos kevytyrittäjä haluaa verovapaita matkakustannusten korvauksia, tulee hänen ja asiakkaan sopia matkakustannusten korvausten maksamisesta palkkion lisäksi ja kustannusten erittelyn pitää näkyä laskulla.

Mikäli laskutuspalveluyrityksen kanssa ei ole sovittu suorituksen maksamisesta palkkana, matkakustannusten korvauksia ei voi maksaa kevytyrittäjälle verovapaasti. Tämä johtuu siitä, että kevytyrittäjän saama palkkio on tällöin työkorvausta. Tällaisessa tilanteessa laskutuspalveluyrityksen on ilmoitettava matkakustannusten korvaukset tulorekisteriin veronalaisena tulona yhdessä muun palkkion kanssa. Tämän jälkeen kevytyrittäjä voi vaatia oman auton käytöstä aiheutuneista kuluista vähennystä muiden työtulojen tulonhankkimismenoina 30 senttiä kilometriltä (vuonna 2023).

Tällä sivustolla oleva informaatio on luonteeltaan yleistä tiedotusta, eikä sitä ole tarkoitettu yksilölliseksi veroneuvonnaksi tai konkreettisten päätösten perusteeksi. Sisältö pyritään pitämään ajan tasalla, mutta tekstien oikeellisuutta, kattavuutta tai ajantasaisuutta ei voida taata.

Tulosta sivu

Sinua saattaisi kiinnostaa

Veronmaksajat Puolenpitoa
Veronmaksajain Keskusliitto
Kalevankatu 4, 00100 Helsinki