Yrittäjän tulojen verotus 10.11.2016

Aiheutuuko osakeyhtiön asunnon käytöstä veroseuraamuksia?

Omistan 100 prosenttia osakeyhtiön osakekannasta ja osakeyhtiöni omistaa asunnon. Voinko käyttää asuntoa omana ja perheeni asuntona? Mitä veroseuraamuksia tästä aiheutuu?

Verojuristi Hanna Silander vastaa:

Jos käytät yrityksesi omistamaa asuntoa omana ja perheesi asuntona etkä maksa siitä yritykselle käypää vuokraa, kyseessä on peitelty osinko. Sekä yhtiölle että sinulle tulee haitallisia veroseuraamuksia. 

Voit ottaa yritykseltäsi työtä vastaan asuntoedun. Asuntoetu käsitellään palkkakirjanpidossa palkkana ja peitelty osinko väistyy. Asuntoedun arvo määräytyy paikkakuntakohtaisen perusarvon ja perusarvoon lisättävän neliöhinnan mukaan. Voit laskea kyseistä asuntoa koskevan luontoisetuarvon Verohallinnon päätöksen vuodelta 2022 toimitettavassa verotuksessa noudatettavista luontoisetujen laskentaperusteista perusteella. Asuntoedun arvo verotetaan ansiotulonasi. 

Voit myös maksaa yritykselle asunnosta käypää vuokraa eli vuokraa, jota asunnosta vapailla markkinoilla maksettaisiin. Tällöin sinulle ei muodostu peiteltyä osinkoa eikä veronalaista asuntoetua. Vuokratulo on kuitenkin yritykselle veronalaista tuloa. 

Yrityksen omistaman asunnon käyttäminen omana asuntona vaikuttaa myös osinkoverotukseen. Jos käytät yrityksen omistamaa asuntoa omana asuntonasi, vähennetään asunnon arvo osakkeidesi matemaattisesta arvosta. Tämä ns. osakaskohtainen oikaisu voi pienentää osinkosi pääomatulo-osuutta ja huojennetun osingon määrää.

Tällä sivustolla oleva informaatio on luonteeltaan yleistä tiedotusta, eikä sitä ole tarkoitettu yksilölliseksi veroneuvonnaksi tai konkreettisten päätösten perusteeksi. Sisältö pyritään pitämään ajan tasalla, mutta tekstien oikeellisuutta, kattavuutta tai ajantasaisuutta ei voida taata.

Tulosta sivu
Veronmaksajat Puolenpitoa
Veronmaksajain Keskusliitto
Kalevankatu 4, 00100 Helsinki