Yrittäjän tulojen verotus 25.8.2016

Miten osakkaan luontoisetua verotetaan?

Omistan kokonaan suomalaisen osakeyhtiön osakekannan ja olen myös yhtiön ainoa työntekijä. Työskentelen yhtiössä Suomessa täysipäiväisesti.

Voinko järjestää minkä tahansa taloudellisen edun itselleni yhtiöstä siten, että etu käsitellään yhtiön palkkakirjanpidossa luontoisetuna, yhtiö vähentää edun järjestämisestä aiheutuneet kulut ja etu verotetaan henkilökohtaisessa palkkaverotuksessani?

Verojuristi Harri Rajala vastaa:

Vahvana lähtökohtana on, että palkkakirjanpidossa palkkana käsitellyt luontoisedut on verotettava osakkaan palkkana, jos osakas työskentelee yhtiössä. Luontoisedun verotusarvo määräytyy Verohallinnon vuosittaisen luontoisetupäätöksen mukaisesti. Vastaavasti yhtiö saa vähentää edusta aiheutuneet todelliset kulut verotuksessaan. Tästä lähtökohdasta on kuitenkin poikettu joissain tilanteissa.

Verohallinto mainitsee peiteltyä osinkoa koskevassa ohjeessaan, että esimerkiksi epätavanomaiset ja perusteettomat edut voidaan verottaa peiteltynä osinkona, vaikka ne olisi kirjanpidossa käsitelty palkkana tai luontoisetuna.

Tavanomaisia henkilökuntaetuja ovat mm. edut, joita käsitellään tarkemmin Verohallinnon ohjeessa Henkilökuntaedut verotuksessa. Tavanomaisia rahapalkan korvaavia luontoisedun muotoja ovat esimerkiksi asunto-, ravinto-, auto-, puhelin- ja autotalliedut.

Peiteltynä osinkona verottaminen tarkoittaa sitä, että edun arvosta 75 prosenttia verotetaan osakkaan verotuksessa ansiotulona ja yhtiö ei saa vähentää edusta aiheutuneita kuluja. Lisäksi yleensä määrätään veronkorotus. 

Voit varmistaa verotuskohtelun hakemalla Verohallinnolta ennakkoperintälain 45 §:n mukaisen ennakkoratkaisun.

Tällä sivustolla oleva informaatio on luonteeltaan yleistä tiedotusta, eikä sitä ole tarkoitettu yksilölliseksi veroneuvonnaksi tai konkreettisten päätösten perusteeksi. Sisältö pyritään pitämään ajan tasalla, mutta tekstien oikeellisuutta, kattavuutta tai ajantasaisuutta ei voida taata.

Tulosta sivu

Sinua saattaisi kiinnostaa

Veronmaksajat Puolenpitoa
Veronmaksajain Keskusliitto
Kalevankatu 4, 00100 Helsinki