Yrittäjän tulojen verotus 22.9.2016

Voiko osakkaalla olla kaksi autoetuautoa?

Omistan puolisoni kanssa osakeyhtiön (50/50). Minulla on rahapalkan lisäksi luontoisetuja yhtiöstä: auto, puhelin, moottoripyörä ja polkupyöräetu. Ajattelin luopua moottoripyöräedusta ja valita tilalle vielä toisen autoedun.

Kumpikin autoetu olisi niin sanottu vapaa autoetu. Toisella autolla tulee yksityisajoja noin 34 000 km/vuosi, ja olen maksanut vuosittain 18 000 kilometrin ylittävistä kilometreistä autoedun korotusta. Hankittavalla autolla tulisi yksityisajoja noin 12 000 km/vuosi. Onko kaksi autoetua hyväksyttävää ja täytyykö minun maksaa molemmista autoista täysi verotusarvo?

Verojuristi Juha Salmikivi vastaa:

Voit ottaa myös toisen autoedun, jos haluat. Molemmat autoedut ovat palkkana verotettavia luontoisetuja, jotka tulee käsitellä asianmukaisesti yhtiön kirjanpidossa ja tehdä ennakonpidätykset sekä vuosi-ilmoitukset.

Verohallinnon luontoisetupäätöksen mukainen autoedun kuukausikohtainen arvo on laskettu olettaen, että yksityisajoja on 18 000 kilometriä vuodessa. Jos yksityisajojen määrä jää alle 18 000 km/vuosi, voit vaatia veroilmoituksella verotusarvon alentamista siten, että verotusarvon laskemisessa käytetään todellisiin ajokilometreihin perustuvaa kilometrikohtaista arvoa. Esimerkiksi ikäryhmän A (auton käyttöönottovuosi 2020-2022) autoissa autoedun perusarvoon lisättävä yksityisajojen kilometrikohtainen arvo lasketaan arvolla 0,18 euroa/km. Ajopäiväkirjaa on syytä pitää, jotta voit vaatia autoedun laskemista kilometrikohtaisella arvolla. 

Tällä sivustolla oleva informaatio on luonteeltaan yleistä tiedotusta, eikä sitä ole tarkoitettu yksilölliseksi veroneuvonnaksi tai konkreettisten päätösten perusteeksi. Sisältö pyritään pitämään ajan tasalla, mutta tekstien oikeellisuutta, kattavuutta tai ajantasaisuutta ei voida taata.

Tulosta sivu

Sinua saattaisi kiinnostaa

Autoetu 2024

Jos palkansaaja tai hänen perheensä käyttää yksityisajoihin työnantajan henkilö- tai pakettiautoa, verovelvollisen saama etu katsotaan autoeduksi.

Lue lisää

Autoetu 2020

Jos palkansaaja tai hänen perheensä käyttää yksityisajoihin työnantajan henkilö- tai pakettiautoa, verovelvollisen saama etu katsotaan autoeduksi. Autoedun arvo vahvistetaan auton rekisteriotteeseen merkityn käyttöönottovuoden perusteella eri ikäryhmissä seuraavasti: a) Ikäryhmä A (vuosina 2018 -...

Lue lisää

Autoetu 2021

Jos palkansaaja tai hänen perheensä käyttää yksityisajoihin työnantajan henkilö- tai pakettiautoa, verovelvollisen saama etu katsotaan autoeduksi. Autoedun arvo on auton rekisteriotteeseen merkityn käyttöönottovuoden perusteella eri ikäryhmissä seuraavanlainen: a) Ikäryhmä A (vuosina 2019 – 2021...

Lue lisää

Veronmaksajat Puolenpitoa

Liity Veronmaksajien jäseneksi. Vain 35 € vuodessa + 8 € liittymismaksu!