Yrittäjän tulojen verotus 3.10.2019

Myyn pörssiosakkeita tappiolla – mistä pääomatulosta vähennän tappioni?

Myimme kommandiittiyhtiön toimitilaosakkeet, jotka ovat olleet yhtiön liiketoiminnan käytössä. Minä saan tänä vuonna paljon pääomatuloja. Jos myyn henkilökohtaisesti omistamiani tappiollisia pörssiosakkeita samana vuonna, voinko vähentää niistä aiheutuneet tappiot tästä pääomatulosta?

Verojuristi Merja-Liisa Huolman-Lakari vastaa:

Kyllä voit. Toimitilaosakkeet kuuluvat kommandiittiyhtiön elinkeinotoiminnan tulolähteeseen. Käyttöomaisuusarvopapereiden luovutusvoiton osuus yhtymän elinkeinotoiminnan tuloksesta käsitellään pääomatulona. Osuutesi luovutusvoitosta verotetaan pääomatulonasi nettovarallisuudesta riippumatta.

Vuodesta 2016 alkaen yhtiömiehen henkilökohtainen luovutustappio kuten esimerkiksi pörssiosakkeistasi tulleet tappiot, voidaan vähentää kaikista pääomatuloistasi. Näitä pääomatuloja ovat muun muassa elinkeinotoiminnasta yhtiömiehelle kertyvä pääomatulo-osuus.

Luovutustappiot vähennetään edelleen ensisijaisesti verovuoden luovutusvoitoista, mikä on syytä huomioida verovuoden kauppoja suunnitellessasi ja vasta mikäli luovutusvoittoja ei ole, ne vähennetään muista pääomatuloistasi.

Tällä sivustolla oleva informaatio on luonteeltaan yleistä tiedotusta, eikä sitä ole tarkoitettu yksilölliseksi veroneuvonnaksi tai konkreettisten päätösten perusteeksi. Sisältö pyritään pitämään ajan tasalla, mutta tekstien oikeellisuutta, kattavuutta tai ajantasaisuutta ei voida taata.

Tulosta sivu

Sinua saattaisi kiinnostaa

Veronmaksajat Puolenpitoa
Veronmaksajain Keskusliitto
Kalevankatu 4, 00100 Helsinki