Yrittäjän tulojen verotus 4.4.2019

Osakkaalla puhelinetu – pitääkö luontoisetu ilmoittaa tulorekisteriin?

Osakeyhtiössä työskentelevälle osakkaalle ei makseta rahapalkkaa, mutta hän saa puhelinedun yhtiöltä. Pitääkö tämä puhelinetu ilmoittaa tulorekisteriin? Jos pitää, niin onko mitään muuta tapaa, jolla työnantaja voi hankkia puhelimen työntekijälle ilman, että siitä syntyy ilmoitettavaa luontoisetua?

Verojuristi Hanna Silander vastaa:

Kyllä pitää ilmoittaa. Tulorekisteriin tulee ilmoittaa rahapalkkojen lisäksi myös muun muassa luontoisedut. Vaikka rahapalkkaa ei maksettaisi, tulee luontoisedut ilmoittaa tulorekisteriin. Ilmoitusvelvollisuudelta voi välttyä käytännössä vain siten, että työntekijä ei saa luontoisetua yhtiöltä. 

Työnantajan hankkimasta matkapuhelimesta ei synny verotettavaa etua, jos palkansaaja maksaa itse yksityispuhelujen puhelumaksut. Ilmoitettavaa luontoisetua ei liioin synny, jos työntekijä kustantaa itse matkapuhelimensa ja sen liittymän. 

Myöskään pelkästä työnantajan hankkimasta puhelinlaitteesta ei synny työntekijälle veronalaista etua, jos puhelin on hankittu  pääasiassa työkäyttöä varten. Jos työntekijä käyttää työnantajan työkäyttöön hankkimassa puhelimessa yksityispuheluihinsa omaa SIM-korttiaan, hänelle ei synny pelkästä puhelinlaitteesta veronalaista etua.

Tällä sivustolla oleva informaatio on luonteeltaan yleistä tiedotusta, eikä sitä ole tarkoitettu yksilölliseksi veroneuvonnaksi tai konkreettisten päätösten perusteeksi. Sisältö pyritään pitämään ajan tasalla, mutta tekstien oikeellisuutta, kattavuutta tai ajantasaisuutta ei voida taata.

Tulosta sivu

Sinua saattaisi kiinnostaa

Veronmaksajat Puolenpitoa
Veronmaksajain Keskusliitto
Kalevankatu 4, 00100 Helsinki