Yrittäjän tulojen verotus 26.9.2022

Asiakkaalla osakaslainaa – mille vuodelle maksetun lainan voi kohdistaa?

Asiakkaani on ottanut palkan sijasta osakaslainaa osakeyhtiöstään. Vuonna 2016 nostettu osakaslaina on ymmärtääkseni vanhentunut siinä mielessä, että jos maksaa lainan takaisin tänä vuonna, niin siitä ei saa enää takaisin verotuksessa aikanaan määrättyä pääomatuloveroa takaisin. 

Voiko asiakkaani maksaa osakaslainaa takaisin tänä vuonna ja kohdistaa sen vuonna 2017 nostettuun osakaslainaan?

Silloin ymmärtääkseni sitä vähennetään verotuksessa pääomatuloista tulonhankkimismenona verovuonna 2022, kun yrityksen verovuosi on kalenterivuosi. 

Verojuristi Miika Härkönen vastaa: 

Tuloverolain mukaan lainansaajalla on oikeus vähentää pääomatuloistaan tulonhankkimismenona se osuus pääomatulona verotetusta osakaslainasta, jonka hän on verovuoden aikana maksanut takaisin. Edellytyksenä on, että maksu on suoritettu viimeistään viidentenä verovuonna lainan nostamisvuoden jälkeen. 

Verohallinto ohjeistaa, että verovelvollinen, jolla on useita osakaslainoja, voi päättää, missä järjestyksessä niitä lyhennetään. Jos verovelvollinen ei muuta esitä, lainat katsotaan lyhennetyiksi vanhimmasta alkaen.

Osakaslainat ja niiden dokumentointi velkakirjoin on tärkeää. Verovelvollisen täytyy myös pystyä näyttämään, että maksut ovat kohdistuneet tiettyyn velkaan.

Lainansaaja saattaa myös maksaa osakeyhtiöstä ottamansa lainan takaisin yhtiölle ottamalla toistuvasti uuden lainan ennen vanhan osakaslainan takaisinmaksua. Jos alun perin otettua lainaa ei aiota tosiasiassa maksaa takaisin, vaan tarkoitus on jatkaa osakaslainan vähennysaikaa uusilla lainoilla, voidaan vanhan lainan takaisinmaksutarkoituksen olemassaolo kyseenalaistaa.

Tällä sivustolla oleva informaatio on luonteeltaan yleistä tiedotusta, eikä sitä ole tarkoitettu yksilölliseksi veroneuvonnaksi tai konkreettisten päätösten perusteeksi. Sisältö pyritään pitämään ajan tasalla, mutta tekstien oikeellisuutta, kattavuutta tai ajantasaisuutta ei voida taata.

Tulosta sivu

Sinua saattaisi kiinnostaa

Firmasta rahalaina

Laina vähennetään usein osakkeiden arvosta. Osakkeiden matemaattisesta arvosta vähennetään osakkaan ja hänen perheenjäsenensä ottama, yhtiön varoihin kuuluva rahalaina , jos osakas yksin tai yhdessä perheenjäsentensä kanssa omistaa suoraan vähintään kymmenen prosenttia yhtiön osakkeista tai heill...

Yritysjäsenille. Liity tai kirjaudu lukeaksesi
Veronmaksajat Puolenpitoa
Veronmaksajain Keskusliitto
Kalevankatu 4, 00100 Helsinki