Yrityksen veroilmoitukset 24.11.2016

Milloin elinkeinotoiminnan tappio ilmoitetaan?

Kirjasin vuonna 2015 veroilmoitukseen elinkeinotoiminnan tappion vuodelta 2005. Verottaja ilmoitti, ettei sitä hyväksytä, koska tappiot olisi pitänyt ilmoittaa ennen tilikauden loppumista.

Eivätkö vähennysoikeudet ole jo verottajan tiedossa, koska vuosittaisessa verotuspäätöksessä näkyy elinkeinotoiminnan tappiot ja niiden viimeinen hyväksyttävä vähennysvuosi merkittynä kymmenen vuoden ajalta?

Verojuristi Kati Malinen vastaa:

Tässä lienee tapahtunut väärinkäsitys sinun ja verovirkailijan välillä, tai asiaa ei ole osattu selittää sinulle selvästi. 

Elinkeinotoiminnan tappio vähennetään elinkeinotoiminnan tuloksesta seuraavan 10 verovuoden aikana sitä mukaa kuin tuloa syntyy. Vuonna 2005 syntyneen tappion viimeinen vähennysvuosi on 2015.

Olet aivan oikeassa siinä, että jos olet antanut elinkeinotoiminnan veroilmoituksen ja sen perusteella sinulle on vahvistettu tappio vuodelta 2005, ovat tiedot tallessa Verohallinnon tietojärjestelmässä. Tähän viittaisi sekin, että kerrot tappioiden viimeisen vähennysvuoden näkyneen verotuspäätöksessäsi. Tappion vähentämistä ei tarvitse tällöin erikseen vaatia vaan se otetaan viran puolesta huomioon verotuksessasi. Tappiota ei tällöin kuitenkaan myöskään kuulu ilmoittaa vähennyksenä veroilmoituksella, kuten kerrot tehneesi.

Jos kirjaat tappion vähennykseksi veroilmoituksella, saattaa järjestelmä huomioida sekä ilmoittamasi että aiemmin tietoihisi tallennetut tappiot vähennyksinä, jolloin saisit vähennyksen tuplana. Vuoden 2015 verotuspäätöksessäsi tuo vuodelle 2005 vahvistettu tappio pitäisi näkyä vähennyksenä elinkeinotoiminnan tuloksesta.

Eri asia on, että liikkeen- tai ammatinharjoittajan vaatimus elinkeinotoiminnan tappion vähentämistä pääomatuloista on tehtävä ennen verotuksen valmistumista. Mikäli vaatimusta ei ole tehty tähän mennessä, tappiota ei voi enää myöhemmin vaatia pääomatuloista vähennettäväksi. Tätä vaatimusta et voi vuoden 2005 tappion osalta siis enää vuoden 2015 henkilökohtaisella veroilmoituksellasi esittää.                                                                                                                              

Tällä sivustolla oleva informaatio on luonteeltaan yleistä tiedotusta, eikä sitä ole tarkoitettu yksilölliseksi veroneuvonnaksi tai konkreettisten päätösten perusteeksi. Sisältö pyritään pitämään ajan tasalla, mutta tekstien oikeellisuutta, kattavuutta tai ajantasaisuutta ei voida taata.

Tulosta sivu
Veronmaksajat Puolenpitoa
Veronmaksajain Keskusliitto
Kalevankatu 4, 00100 Helsinki