Arvonlisäverotus ja valmisteverotus 29.10.2015

Mitä metalliromun käännetty alv tarkoittaa?

Mitä metalliromun myynnin käännetty arvonlisäverovelvollisuus tarkoittaa? Ovatko vanhat kodinkoneet, kuten jääkaapit ja pesukoneet, tässä tarkoitettua metalliromua?

Verojuristi Tero Hämeenaho vastaa:

Metalliromun ja -jätteen myynnin käännetty arvonlisäverovelvollisuus tarkoittaa sitä, että verovelvollinen metalliromun myynnistä on ostaja eikä myyjä. Niinpä myyjän lasku ei sisällä arvonlisäveroa, vaan ostaja laskee ja maksaa arvonlisäveron. Myyntiin sovelletaan 24 %:n verokantaa.

Käännettyä arvonlisäverovelvollisuutta sovelletaan aina, kun arvonlisäverolaissa tarkoitettua metalliromua tai -jätettä myydään sellaisten elinkeinonharjoittajien välillä, jotka ovat arvonlisäverovelvollisten rekisterissä Suomessa. Ostajan tai myyjän toimialalla ei ole merkitystä.

Metalliromun myynnin käännetty arvonlisäverovelvollisuus on tullut voimaan 1.1.2015 ja sitä sovelletaan, jos metalliromu on toimitettu ostajalle 1.1.2015 tai sen jälkeen. 

Käytetyt jääkaapit, pakastimet, hellat, pyykin- ja astianpesukoneet sekä muut vastaavat pääasiassa metallista koostuvat kodinkoneet ovat metalliromua silloin, kun ne ovat lopullisesti käyttö- ja korjauskelvottomia. Käytetyt mutta toiminta- tai korjauskelpoiset kodinkoneet eivät ole metalliromua. 

Sen sijaan tavanomainen kodin elektroniikka kuten tietokoneet, televisiot ja muut viihdelaitteet eivät ole metalliromua. 

Verohallinnolla on aiheesta ohje (Dnro A144/200/2014).

Tällä sivustolla oleva informaatio on luonteeltaan yleistä tiedotusta, eikä sitä ole tarkoitettu yksilölliseksi veroneuvonnaksi tai konkreettisten päätösten perusteeksi. Sisältö pyritään pitämään ajan tasalla, mutta tekstien oikeellisuutta, kattavuutta tai ajantasaisuutta ei voida taata.

Tulosta sivu

Sinua saattaisi kiinnostaa

Veronmaksajat Puolenpitoa

Liity Veronmaksajien jäseneksi. Vain 33 € vuodessa + 8 € liittymismaksu!