Arvonlisäverotus ja valmisteverotus 21.7.2022

Mitä tapahtuu, kun elinkeinonharjoittaja poistuu arvonlisäverovelvollisten rekisteristä?

Olen yksityinen elinkeinonharjoittaja, ja toiminimeni toiminta on supistunut.

Ostin kolme vuotta sitten kaivinkoneen, josta tein arvonlisäverovähennyksen. Mitä tapahtuu, jos haluan nyt poistua arvonlisäverovelvollisten rekisteristä? Koneen arvonlisäveroton nykyarvo on 30 000 euroa. Ostettaessa sen arvonlisäveroton hinta oli 50 000 euroa.

Verojuristi Georg Rosbäck vastaa:

Sinun tulee maksaa niin sanottu loppuvaraston arvonlisävero, kun arvonlisäverollinen liiketoiminta päättyy. Vähäisen liiketoiminnan raja arvonlisäverotuksessa on 15 000 euroa. Jos olet vakuuttunut, että liikevaihtosi tilikaudessa (12 kk) on enintään 15 000 euroa, voit tehdä ilmoituksen arvonlisäverovelvollisten rekisteristä poistamisesta Verohallinnolle.

Arvonlisäverovelvollisuuden päättyessä elinkeinonharjoittajan on maksettava arvonlisävero haltuunsa jääneestä niin sanotusta loppuvarastosta. Tällä tarkoitetaan niitä tavaroita, joista on voitu tehdä vähennys tai jotka on valmistettu verollisen liiketoiminnan yhteydessä ja palveluja, joista on voitu tehdä vähennys. Kyse voi olla myös itse suoritetusta palvelusta, joka on tehty verollisen liiketoiminnan yhteydessä, ja elinkeinonharjoittaja myy vastaavia palveluja ulkopuolisille.

Loppuvaraston vero lasketaan oman käytön säännösten mukaisesti, ja se ilmoitetaan sen kuukauden arvonlisäveroilmoituksessa, jolloin arvonlisäverollinen toiminta lopetetaan. Arvonlisäveron peruste on ostetuissa hyödykkeissä ostohinta tai sitä alempi todennäköinen luovutushinta ilman veron osuutta.

Koska ostamasi kaivinkoneen arvo on laskenut, sinun on maksettava  arvonlisäveroa sen tämänhetkisestä todennäköisestä luovutushinnasta eli 30 000 eurosta.

Todettakoon, että tavaroiden ja palvelujen omaan käyttöön ottamisesta ei suoriteta veroa, kun elinkeinonharjoittaja ottaa vähäisessä määrin tavaroita tai palveluja omaan tai perheensä yksityiseen kulutukseen. Oman käytön arvonlisäverotusta sovelletaan siis myös loppuvaraston verottamiseen.

Verohallinto on linjannut, että oma käyttö on vähäistä, kun se on ilman arvonlisäveroa enintään 850 euroa vuodessa. Arvonlisäveroa suoritetaan vain rajan yli menevän oman käytön määrästä. Tämä sääntö ei kuitenkaan koske esimerkiksi osakeyhtiöitä eikä elinkeinoyhtymiä.

Tällä sivustolla oleva informaatio on luonteeltaan yleistä tiedotusta, eikä sitä ole tarkoitettu yksilölliseksi veroneuvonnaksi tai konkreettisten päätösten perusteeksi. Sisältö pyritään pitämään ajan tasalla, mutta tekstien oikeellisuutta, kattavuutta tai ajantasaisuutta ei voida taata.

Tulosta sivu

Sinua saattaisi kiinnostaa

Veronmaksajat Puolenpitoa
Veronmaksajain Keskusliitto
Kalevankatu 4, 00100 Helsinki