Yleinen arvonlisäverokanta nousee syyskuussa 25,5 prosenttiin. Mikä ratkaisee arvonlisäveroprosentin laskussa?
Arvonlisäveroprosentin ratkaisee yleensä tavaran toimitushetki tai palvelun suoritushetki. Mutta milloin tuote on toimitettu? Entä miten ennakkoon laskutettaessa pitää toimia?
Arvonlisäveroprosentin ratkaisee yleensä tavaran toimitushetki tai palvelun suoritushetki. Ennakkomaksuissa ratkaisevaa on kuitenkin maksun kertyminen.
Yleinen arvonlisäverokanta nousee 24 prosentista 25,5 prosenttiin 1.9.2024. Uutta korkeampaa arvonlisäveroprosenttia sovelletaan sellaisiin myynteihin, joissa tavara on toimitettu tai palvelu on suoritettu 1.9.2024 tai sen jälkeen. Sillä, milloin tilaus tai sopimus kaupasta on tehty, ei ole merkitystä arvonlisäveroprosentin kannalta.
Sovellettavaan arvonlisäveroprosenttiin ei vaikuta myöskään laskutushetki. Jos tavara on toimitettu tai palvelu on suoritettu ennen 1.9.2024, sovelletaan vanhaa arvonlisäveroprosenttia, vaikka laskutus tapahtuisi 1.9.2024 tai sen jälkeen. Myöskään sillä, milloin lasku maksetaan, ei ole vaikutusta sovellettavaan arvonlisäveroprosenttiin, ellei kyseessä ole ennakkomaksu.
Esimerkki: Matin Konepaja Oy toimittaa myymänsä laitteen asiakkaalle 29.8.2024. Lasku laitteesta lähetetään 6.9.2024. Myyntiin sovelletaan 24 prosentin verokantaa, koska laite on toimitettu asiakkaalle ennen 1.9.2024.
Myös annettuihin alennuksiin, luottotappioihin sekä muihin oikaisueriin sovelletaan sitä arvonlisäveroprosenttia, joka oli voimassa silloin, kun tavara toimitettiin tai palvelu suoritettiin. Jälkikäteen annettavat vuosi- tai kausialennukset ja muut vastaavat erät, jotka kohdistuvat sekä ennen 1.9.2024 että sen jälkeen toimitettuihin tavaroihin ja palveluihin, voi kuitenkin Verohallinnon ohjeen mukaan jakaa eri verokannan alaisiin osiin ajan kulumisen mukaisessa suhteessa.
Toimitushetki määrää sovellettavan arvonlisäveroprosentin myös osamaksukaupassa koko kauppahinnan osalta. Jos tavara on toimitettu viimeistään 31.8.2024, sovelletaan vanhaa arvonlisäveroprosenttia myös niihin osamaksueriin, jotka maksetaan 31.8.2024 jälkeen.
Kun laskutat ennakkoon
Ennakkomaksuissa maksun kertymispäivä määrää arvonlisäveroprosentin. Ennakkomaksun arvonlisäveroprosentti määräytyy sen mukaan, milloin ennakkomaksu kertyy myyjälle. Jotta kyseessä olisi ennakkomaksu, maksun on tapahduttava ennen kuin myyty tavara on toimitettu tai palvelu on suoritettu.
Jos maksu tapahtuu vasta sen jälkeen, kun tavara on toimitettu tai palvelu on suoritettu, kyse ei ole ennakkomaksusta. Tällöin arvonlisäveroprosentti määräytyy tavaran toimitushetken tai palvelun suoritushetken mukaan.
Jos ennakkomaksu kertyy myyjälle ennen 1.9.2024, veroprosentti on 24. Jos ennakkomaksu kertyy myyjälle 1.9.2024 tai sen jälkeen, veroprosentti on 25,5. Se, milloin lasku ennakkomaksusta lähetetään tai mikä ennakkomaksun eräpäiväksi laskuun on merkitty, ei ratkaise sovellettavaa arvonlisäveroprosenttia.
Esimerkki: Matin Konepaja Oy laskuttaa elokuussa 2024 ennakkomaksun laitteesta, jonka se toimittaa marraskuussa 2024. Laskun eräpäivä on 30.8.2024. Ennakkomaksu saapuu Matin Konepaja Oy:n pankkitilille 2.9.2024. Ennakkomaksuun sovelletaan 25,5 prosentin verokantaa, koska ennakkomaksu kertyy Matin Konepaja Oy:lle vasta syyskuussa.
Jotta ennakkomaksusta lähetettävässä laskussa olisi oikea arvonlisäveroprosentti, pitäisi laskua lähetettäessä tietää, milloin maksu laskusta saadaan. Jos ei tiedetä, saadaanko maksu elokuussa vai myöhemmin, kannattaa ennakkomaksulaskujen lähettämistä ainakin elokuun loppupuolella mahdollisuuksien mukaan välttää.
Toimituspäivä ratkaisee
Milloin tavara on toimitettu tai palvelu suoritettu?
Tavaran toimittamisella tarkoitetaan tavaran luovuttamista ostajan hallintaan.
Kun kyse on kertaluonteisesta palvelusta, palvelun suorittamisella tarkoitetaan, että palvelu on saatettu loppuun ja se on tosiasiallisesti asiakkaan käytettävissä. Jos palvelu on kesken arvonlisäverokannan muuttuessa elo-syyskuun vaihteessa, palvelun myyntiin sovelletaan uutta verokantaa.
Esimerkki: Juhani vie kengät Siirin suutarinliikkeeseen korjattaviksi 31.8.2024. Siiri korjaa kengät samana iltana liikkeen sulkemisajan jälkeen. Kengät ovat Juhanin noudettavissa maanantaina 2.9.2024. Myyntiin sovelletaan 25,5 prosentin verokantaa.
Jatkuvaluonteisessa palvelussa, esimerkiksi vuokrauspalvelussa, palvelu katsotaan suoritetuksi kunkin palveluun liittyvän tilitysjakson päättyessä. Jatkuvaluonteisissa palveluissa tilitysjakson päättymispäivä ratkaisee siten arvonlisäveroprosentin suuruuden koko tilitysjaksolta.
Esimerkki: Vuokrakone Oy on vuokrannut kaivinkoneen kahdeksi vuodeksi Aleksin toiminimelle. Vuokrasopimuksen mukaan vuokranmaksukausi on kolme kuukautta. Vuokrauspalvelu ajalta 1.7. – 30.9.2024 on suoritettu 30.9.2024. Vuokraan sovellettava arvonlisäveroprosentti tältä ajalta on 25,5. Kuitenkin, jos vuokranmaksupäivä on ennen syyskuun loppua, kyse on ennakkomaksusta ja arvonlisäveroprosentti määräytyy sen mukaan, onko ennakkomaksu on kertynyt Vuokrakone Oy:lle ennen vai jälkeen 1.9.2024.
Palvelukokonaisuuksissa, esimerkiksi lakimiehen toimeksiannoissa, palvelu katsotaan suoritetuksi, kun sovittu toimeksianto on suoritettu kokonaisuudessaan.
Esimerkki: Leena pitää lakiasiaintoimistossaan perunkirjoitustilaisuuden 29.8.2024. Leena luovuttaa valmiin perukirjan asiakkaalleen 4.9.2024. Leena lähettää asiakkaalleen laskun 6.9.2024. Leena laskuttaa myös elokuun aikana tehdyt työtunnit 25,5 prosentin arvonlisäverokannalla.
Myös urakkaluonteisissa palveluissa, esimerkiksi rakentamispalveluissa, palvelu on suoritettu vasta, kun ostaja on ottanut palvelun vastaan. Usein asiakas maksaa kuitenkin ennakkomaksuja jo ennen urakan valmistumista, jolloin ennakkomaksujen arvonlisäveroprosentin ratkaisee se, milloin ne kertyvät myyjälle. Jos asiakas maksaa urakan vasta sen jälkeen, kun urakka on vastaanottotarkastuksen jälkeen hyväksytty, sovelletaan koko urakkaan sitä arvonlisäveroprosenttia, joka on voimassa silloin, kun urakan hyväksyminen tapahtuu.
Kun yritys ostaa tavaraa EU:sta
Yhteisöhankinnoissa kohdistamiskuukausi ratkaisee verokannan.
Tavaran yhteisöhankintaan sovelletaan uutta 25,5 prosentin arvonlisäverokantaa silloin, kun yhteisöhankinta kohdistetaan syyskuulle 2024 tai myöhemmälle kuukaudelle.
Yleensä yhteisöhankinta kohdistetaan sitä kuukautta seuraavalle kuukaudelle, jonka aikana yhteisöhankinta on tehty eli ostettu tavara on vastaanotettu. Jos lasku vastaanotetusta tavarasta on kuitenkin saatu jo vastaanottokuukauden aikana, hankinta kohdistetaan vastaanottokuukaudelle. Yhteisöhankinnan aikaisin mahdollinen kohdistamiskuukausi on siten tavaran vastaanottokuukausi.
Esimerkki: Matin Konepaja Oy on tilannut Saksasta varaosia. Varaosat toimitetaan elokuussa 2024. Myös lasku varaosista tulee elokuussa, joten hankinta kohdistetaan elokuulle 2024 ja arvonlisäveroilmoitukselle merkittävä arvonlisävero lasketaan 24 prosentin verokannalla. Jos lasku olisi tullut vasta syyskuussa 2024, yhteisöhankinta olisi pitänyt kohdistaa syyskuulle 2024 ja arvonlisäveron määrä laskea 25,5 prosentin verokannalla.
Yhteisöhankinnan kohdistamiskuukausi määrää myös mahdollisen ennakkomaksun sekä yhteisöhankinnan oikaisuerän verokannan. Esimerkiksi yhteisöhankinnasta saatuun hyvityslaskuun sovelletaan sitä arvonlisäveroprosenttia, joka oli voimassa sinä kuukautena, jolle yhteisöhankinta oli kohdistettava.
Marjo Salin
Kirjoittaja on Veronmaksajien Keskusliiton johtava asiantuntija