Eri yritysmuotojen verotus 12.10.2017

Miten lopettava ammatinharjoittaja hyödyntää tappiot?

Olen toiminut ammatinharjoittajana ja toimintani on ollut tappiollista viimeisten vuosien aikana. Tappiot on vahvistettu elinkeinotoiminnan tappioiksi. Nyt olen lopettamassa toimintani. Voinko hyödyntää tappioita omassa verotuksessani toiminnan loputtua?

Verojuristi Hanna Silander vastaa:

Lopettaessasi toiminnan voit vähentää pääomatuloistasi elinkeinotoiminnan tulolähteen vahvistetut tappiot, mikäli niitä ei voida vähentää elinkeinotoiminnan lopettamisvuoden tuloista ja tappiot jäisivät muuten vähentämättä. Tämä koskee ainoastaan tilannetta, jossa lopetat toiminnan.

Aikaisemmilta vuosilta vahvistettu elinkeinotoiminnan tappio voidaan vähentää pääomatuloista jo elinkeinotoiminnan lopettamisvuonna.

Jos aloitat yritystoiminnan myöhemmin uudelleen ja elinkeinotoiminnan tulolähteen vahvistettuja tappioita on vielä jäljellä, niitä voidaan vähentää uuden yritystoiminnan tuloista.

Tappioita voi vähentää 10 vuoden ajan. Aika ei pitene sen vuoksi, että tulolähteen vahvistettua tappiota siirrytään toiminnan päättymisen takia vähentämään verovuoden pääomatulosta.

Toiminnan jatkuessa et saa vähentää pääomatuloistasi elinkeinotoiminnan tulolähteeseen vahvistettuja tappioita, vaan ne voidaan vähentää ainoastaan elinkeinotoiminnan tulosta.

Tällä sivustolla oleva informaatio on luonteeltaan yleistä tiedotusta, eikä sitä ole tarkoitettu yksilölliseksi veroneuvonnaksi tai konkreettisten päätösten perusteeksi. Sisältö pyritään pitämään ajan tasalla, mutta tekstien oikeellisuutta, kattavuutta tai ajantasaisuutta ei voida taata.

Tulosta sivu

Sinua saattaisi kiinnostaa

Veronmaksajat Puolenpitoa
Veronmaksajain Keskusliitto
Kalevankatu 4, 00100 Helsinki