Eri yritysmuotojen verotus 13.4.2017

Miten toiminimeäni verotetaan vuonna 2017?

Minulla on toiminimi. Miten sen verotus menee pelkistetysti vuonna 2017, jos teen yrittäjänä töitä vanhuuseläkkeen ohella? Toiminimeni tilikausi on kalenterivuosi.

Verojuristi Hanna Silander vastaa:

Elinkeinotoiminnan verotettava yritystulo saadaan, kun elinkeinotoiminnan tuotoista vähennetään elinkeinotoiminnan kulut ja tästä elinkeinotoiminnan tuloksesta vähennetään mahdolliset edellisten vuosien tappiot. 

Verotettavasta yritystulosta vähennetään verotuksessa viisi prosenttia (nk. yrittäjävähennys). Tämän jälkeen saatava osuus yritystulosta jakautuu ansio- ja pääomatulo-osuuteen. Yrittäjävähennys tuli voimaan 1.1.2017, ja sitä sovelletaan ensimmäisen kerran vuodelta 2017 toimitettavassa verotuksessa.

Pääsäännön mukaan pääomatulo-osuutta on yritystulosta määrä, joka vastaa elinkeinotoiminnan verovuotta edeltäneen verovuoden päättyessä kuuluneelle nettovarallisuudelle laskettua 20 % vuotuista tuottoa. 

Yrittäjä voi kuitenkin valita pääomatulo-osuudeksi määrän, joka vastaa 10 % vuotuista tuottoa elinkeinotoiminnan nettovarallisuudesta tai että yritystulo verotetaan kokonaisuudessaan ansiotulona. 

Edellä mainitun mukaisesti määräytyvä yritystulon pääomatulo-osuus verotetaan pääomatulona eli veroa maksetaan 30 %, kun kaikki pääomatulosi ovat enintään 30 000 euroa, ja jos pääomatulosi ovat enemmän kuin 30 000 euroa, maksetaan 30 000 euroa ylittävästä osuudesta veroa 34 %. 

Yritystulon ansiotulo-osuus verotetaan progressiivisesti. Progressioon vaikuttaa myös muut saamasi ansiotulot kuten esimerkiksi eläketulo. Eläketulosi ja ansiotulona verotettava yritystulo-osuutesi (sekä mahdolliset muut ansiotulot) lasketaan yhteen, ja tuloveroprosentti määräytyy progressiivisen veroasteikon mukaan. Käytännössä siis tuloveroprosenttisi on sitä suurempi, mitä suuremmat kokonaisansiotulosi ovat.

Tällä sivustolla oleva informaatio on luonteeltaan yleistä tiedotusta, eikä sitä ole tarkoitettu yksilölliseksi veroneuvonnaksi tai konkreettisten päätösten perusteeksi. Sisältö pyritään pitämään ajan tasalla, mutta tekstien oikeellisuutta, kattavuutta tai ajantasaisuutta ei voida taata.

Tulosta sivu
Veronmaksajat Puolenpitoa
Veronmaksajain Keskusliitto
Kalevankatu 4, 00100 Helsinki