Eri yritysmuotojen verotus 1.2.2018

Saako äänetön yhtiömies yrittäjävähennyksen verotuksessa?

Saako kommandiittiyhtiön äänetön yhtiömies vähentää sijoittamalleen pääomalle saamastaan korosta 5 prosentin yrittäjävähennyksen vuoden 2017 verotuksessa?

Verojuristi Kati Malinen vastaa:

Kyllä saa. Vähennystä ei kuitenkaan tarvitse itse vaatia, vaan se tehdään viran puolesta.

Kommandiittiyhtiön ja muun elinkeinoyhtymän osakkaan tulo-osuudesta vähennetään yrittäjävähennyksenä viisi prosenttia.

Yhtiömiehen verotuksessa yrittäjävähennys tehdään elinkeinotoiminnan tulosta, josta on vähennetty verotuksessa vähennyskelpoiset menot ja vanhat tappiot, yhtymäosuuden hankintaan käytetyn velan korko sekä verovapaat osingot.

Vasta tämän jälkeen yhtiömiehen tulo-osuus jaetaan verotettavaksi ansio- tai pääomatulona sen mukaan, millainen osuus yhtiömiehellä on yhtymän edellisen verovuoden nettovarallisuuteen.

Äänettömän yhtiömiehen osuus nettovarallisuudesta on käytännössä hänen yhtiömiespanoksensa määrä. Pääomatulon määrä on yleensä 20 % verovuotta edeltäneen verovuoden päättymishetken elinkeinotulolähteen yhtiömieskohtaisesta nettovarallisuudesta.

Tällä sivustolla oleva informaatio on luonteeltaan yleistä tiedotusta, eikä sitä ole tarkoitettu yksilölliseksi veroneuvonnaksi tai konkreettisten päätösten perusteeksi. Sisältö pyritään pitämään ajan tasalla, mutta tekstien oikeellisuutta, kattavuutta tai ajantasaisuutta ei voida taata.

Tulosta sivu

Sinua saattaisi kiinnostaa

Saako äänetön yhtiömies vähentää tappionsa?

Olen kommandiittiyhtiön äänetön yhtiömies. Kommandiittiyhtiö on tarkoitus lopettaa ja purkaa. On todennäköistä, että yhtiöltä ei jää mitään varoja. Onko minun mahdollista vähentää verotuksessa tappio, joka aiheutuu äänettömän yhtiömiehen panoksen menetyksestä?

Lue lisää

Miten ky:n tulo jaetaan verotettavaksi yhtiömiehille?

Kommandiittiyhtiöön on tulossa uusi vastuunalainen yhtiömies. Mikäli uusi yhtiösopimus tehdään ennen tilikauden vaihtumista, käsitelläänkö tilikauden verotus myös uuden yhtiömiehen osalta koko tilikauden tuloksesta vai jyvitettynä osakkuuden alkamisesta lähtien?

Lue lisää

Veronmaksajat Puolenpitoa
Veronmaksajain Keskusliitto
Kalevankatu 4, 00100 Helsinki