Muutostilanteet 9.6.2022

Menettääkö osakeyhtiö sille vahvistetut tappiot?

Tällä hetkellä osakeyhtiömme omistus on seuraava: itse omistan 55 prosenttia, poikani 35 prosenttia sekä työntekijämme 10 prosenttia.

Yhtiölle on vahvistettu elinkeinotoiminnasta tappioita vuodelta 2020. Omistin tällöin yhtiön koko osakekannan. Myin vuonna 2021 osakkeista pojalleni 35 prosenttia ja yhtiön työntekijälle 10 prosenttia.

Jos poikani myy nyt osakeomistuksensa, menettääkö yhtiö sille vuonna 2020 vahvistetut tappiot?

Lasketaanko tässä siis yhteen minun pojalleni myymät osakkeet (35 %) ja nyt kun hän olisi myymässä nämä edelleen eli katsotaanko omistuksesta vaihtuneen 70 prosenttia tappioiden vahvistamisvuoden jälkeen?

Verojuristi Juha-Pekka Huovinen vastaa:

Ei menetä, vaan tappiot ovat edelleen hyödynnettävissä osakeyhtiössänne.

Perussäännön mukaan osakeyhtiön tappiota ei vähennetä, jos tappiovuoden aikana tai sen jälkeen yli puolet sen osakkeista on vaihtanut omistajaa jonkin muun syyn kuin perinnön tai testamentin vuoksi. Tämän perussäännön lisäksi tappioiden vähentämiselle löytyy erityissäännöksiä muun ohella välillisiin omistajanvaihdoksiin sekä erityyppisiin yritysjärjestelytilanteisiin. Näihin ei ole kuitenkaan syytä paneutua tarkemmin tässä yhteydessä.

Jos yhden osakkaan omistusosuus on säilynyt tappiovuoden alusta lähtien koko ajan vähintään 50 prosentin suuruisena, ei muiden osakkaiden omistuksissa tapahtuvilla muutoksilla ole vaikutusta yhtiölle vahvistettujen tappioiden vähennysoikeuteen.

Teidän osakeyhtiössänne sinun osakeomistuksesi on ollut tappion syntyvuoden alusta saakka koko ajan yli 50 prosenttia, joten yhtiössänne ei ole yli puolet osakkeista vaihtanut omistajaa. Sillä ei ole tappioiden kannalta merkitystä, vaikka 35 prosentin vähemmistöosuudella tehtäisiin montakin kauppaa, kunhan jollain omistajalla säilyy vähintään 50 prosentin osuus tappion syntyvuoden alusta lähtien. Samoilla osakkeilla tehdyt kaupat otetaan siis huomioon vain kerran kutakin tappiovuotta tarkasteltaessa.

Jos osakkeista yli puolet olisi vaihtanut kaupoissa omistajaa ja yhtiö olisi näin ollen menettämässä tappiot, voi tähän hakea poikkeuslupaa Verohallinnolta. Nyt siihen ei ole tarvetta.

Tällä sivustolla oleva informaatio on luonteeltaan yleistä tiedotusta, eikä sitä ole tarkoitettu yksilölliseksi veroneuvonnaksi tai konkreettisten päätösten perusteeksi. Sisältö pyritään pitämään ajan tasalla, mutta tekstien oikeellisuutta, kattavuutta tai ajantasaisuutta ei voida taata.

Tulosta sivu

Sinua saattaisi kiinnostaa

Veronmaksajat Puolenpitoa
Veronmaksajain Keskusliitto
Kalevankatu 4, 00100 Helsinki