Varojen jako 27.4.2017

Saako äänetön yhtiömies vähentää tappionsa?

Olen kommandiittiyhtiön äänetön yhtiömies. Kommandiittiyhtiön toiminta on hiipunut vähitellen ja lakkaa pian kokonaan. On todennäköistä, että yhtiöltä ei jää mitään varoja. 

Onko minun mahdollista vähentää verotuksessa tappio, joka aiheutuu äänettömän yhtiömiehen panoksen menetyksestä, jos puramme yhtiön?

Verojuristi Georg Rosbäck vastaa:

Kyllä on. Korkeimman hallinto-oikeuden antaman vuosikirjaratkaisun (KHO 2000:71) mukaan vastuunalaiselle yhtiömiehelle yhtymän purussa syntyvä tappio oli rinnastettava luovutustappioon. Mielestäni samaa periaatetta tulisi soveltaa äänettömän yhtiömiehen osuuteenkin, mikäli hän saa henkilöyhtiön purussa vähemmän omaisuutta kuin mitä hänen sijoittamansa äänettömän yhtiömiehen osuus oli.

Verotuksessa on syytä vielä ottaa huomioon, että elinkeinoyhtymälle vahvistetut elinkeinotoiminnan tulolähteen tappiot eivät siirry yhtiömiesten henkilökohtaiseen verotukseen. Jos yhtiön purkautuessa kommandiittiyhtiön velkojen pääomat jäävät yhtiömiehen vastattaviksi, eivät ne ole yhtiömiehen verotuksessa vähennyskelpoisia menoja (KHO 1993/3345). Korot sen sijaan voivat olla vähennyskelpoisia yhtiömiehen verotuksessa tulonhankkimisvelan korkoina, jos velat ovat jääneet yhtiömiehen vastattavaksi ja ne ovat liittyneet elinkeinotoimintaan.

Omaisuuden luovutuksesta syntyneet tappiot ovat luonnollisten henkilöiden ja kuolinpesien verotuksessa vähennyskelpoisia pääomatuloista. Luovutustappiot ovat vähennyskelpoisia kaupantekovuonna ja viitenä sitä seuraavana vuotena.

Avoimen yhtiön ja kommandiittiyhtiön on ilmoitettava elinkeinotoiminnan loppumisesta Verohallinnolle ja kaupparekisterille. Ilmoitus tehdään muutos- ja lopettamisilmoituksella Y5.

Tällä sivustolla oleva informaatio on luonteeltaan yleistä tiedotusta, eikä sitä ole tarkoitettu yksilölliseksi veroneuvonnaksi tai konkreettisten päätösten perusteeksi. Sisältö pyritään pitämään ajan tasalla, mutta tekstien oikeellisuutta, kattavuutta tai ajantasaisuutta ei voida taata.

Tulosta sivu
Veronmaksajat Puolenpitoa
Veronmaksajain Keskusliitto
Kalevankatu 4, 00100 Helsinki