Varojen siirto yritykselle 21.11.2019

Metsätilan yhtiöittäminen – aiheutuuko toimintamuodon muutoksesta veroja?

Harjoitan metsätaloutta metsätilalla, jonka omistan kokonaan. Olen harkinnut toiminnan siirtämistä osakeyhtiöön. Joudunko minä maksamaan metsätilan arvonnoususta luovutusvoittoveroa tai maksaako uusi osakeyhtiö metsäkiinteistöstä varainsiirtoveroa, jos siirrän metsäkiinteistön tätä varten perustettavaan osakeyhtiöön?

Verojuristi Harri Rajala vastaa:

Et maksa luovutusvoitosta veroa, eikä yhtiö maksa varainsiirtoveroa, jos kyseessä on toimintamuodon muutos.  

Metsätalouden harjoittaja voi siirtää aikaisempaan toimintaan liittyvät varat ja velat osakeyhtiöön, kun kyse on tuloverolain mukaisesta toimintamuodon muutoksesta.  

Kun toimintamuoto muuttuu, metsätaloutta pitää jatkaa pääpiirteissään samanlaisena perustettavassa osakeyhtiössä. Siirtyvän toiminnan laajuus ja luonne eivät saa olennaisesti muuttua toimintamuodon muutoksen seurauksena.  Osakeyhtiötä edeltävän yritysmuodon omaisuuden ja velkojen tulee pääpiirteissään siirtyä perustettavalle osakeyhtiölle. 

Metsätaloudenharjoittajan on merkittävä yksin kaikki perustettavan yhtiön osakkeet. Muista kuitenkin, että metsäverotuksessa mahdollisesti tekemäsi menovaraus tuloutuu sinulla sen verovuoden veronalaiseksi tuloksi, jona metsätalous muutetaan osakeyhtiöksi. Samoin toimintamuodon muutos osakeyhtiöksi lakkauttaa oikeuden metsävähennykseen niistä metsistä, jotka siirtyvät perustettavaan osakeyhtiöön.

Tällä sivustolla oleva informaatio on luonteeltaan yleistä tiedotusta, eikä sitä ole tarkoitettu yksilölliseksi veroneuvonnaksi tai konkreettisten päätösten perusteeksi. Sisältö pyritään pitämään ajan tasalla, mutta tekstien oikeellisuutta, kattavuutta tai ajantasaisuutta ei voida taata.

Tulosta sivu

Sinua saattaisi kiinnostaa

Veronmaksajat Puolenpitoa
Veronmaksajain Keskusliitto
Kalevankatu 4, 00100 Helsinki