Varojen siirto yritykselle 5.10.2023

Avoimesta yhtiöstä osakeyhtiö – onko yhtiömuodon muuttuessa maksettava varainsiirtoveroa?

Olemme muuttamassa avointa yhtiötä osakeyhtiöksi. Avoin yhtiö omistaa kiinteistön ja arvopapereita. Pitääkö osakeyhtiön maksaa tässä yhteydessä varainsiirtoveroa avoimesta yhtiöstä osakeyhtiöön siirtyvästä kiinteistöstä tai arvopapereista?

Verojuristi Harri Rajala vastaa:

Varainsiirtoveroa ei tarvitse maksaa, kun avoimen yhtiön omistama kiinteistö ja arvopaperit siirretään toimintaa jatkavalle osakeyhtiölle oikeaoppisesti yhtiömuodon muutoksen perusteella.

Yritysmuodon muutos on tässä tapauksessa tehtävä avoimesta yhtiöstä ja kommandiittiyhtiöstä (AKYL) annetun lain mukaisesti, jotta varainsiirtoverolta vältytään.

Varainsiirtoverovapaus voi kuitenkin soveltua myös silloin, kun toimintamuodon muutokseen ei sovelleta tuloverotuksessa TVL:n 24. pykälää.

Kiinteistön tai arvopaperin luovutuksesta on annettava varainsiirtoveroilmoitus siitä huolimatta, että kyse on varainsiirtoverovapaasta toimintamuodon muutoksesta. Näin on myös siinä tilanteessa, että kyse on kirjaamisvelvollisuuden alaisesta kiinteistön luovutuksesta.

Tällä sivustolla oleva informaatio on luonteeltaan yleistä tiedotusta, eikä sitä ole tarkoitettu yksilölliseksi veroneuvonnaksi tai konkreettisten päätösten perusteeksi. Sisältö pyritään pitämään ajan tasalla, mutta tekstien oikeellisuutta, kattavuutta tai ajantasaisuutta ei voida taata.

Tulosta sivu

Sinua saattaisi kiinnostaa

Varojen siirto yhtiölle

Eri yritysmuodoissa on eroja siinä, miten varoja pystytään niille siirtämään. Osakeyhtiöissä omistaja voi siirtää yksityisvarojaan yhtiölle pääomansijoituksena, velkana, kaupalla taikka alihintaisella kaupalla.

Lue lisää

Veronmaksajat Puolenpitoa
Veronmaksajain Keskusliitto
Kalevankatu 4, 00100 Helsinki