Veroasioiden hoitaminen 31.3.2016

Saako yritys kevennettyä Yle-veroaan?

Olemme molemmat yrittäjiä. Yrityksiemme toimipisteet ovat kodissamme ja teemme sieltä käyntejä asiakkaidemme luo.  Maksoimme aikoinaan tv-luvasta 252 euroa vuodessa. Kumpikin meistä maksaa Yle-veroa 163 euroa. Lisäksi osakeyhtiömme maksavat Yle-veroa 1 041 euroa ja 340 euroa. Yhteensä maksamme Yle-veroa 1 707 euroa. Meillä on yksi televisio, ja sen katselu on siis kallistunut satoja prosenttia. Onko yrittäjällä mitään mahdollisuutta saada kohtuullistettua Yle-veronsa määrää?

Verojuristi Tuomo Lindholm vastaa:

Maksatte siis henkilöinä suurinta mahdollista Yle-veroa eli 163 euroa.

Yleisradiovero on 2,5 prosenttia verovuoden puhtaan ansiotulon ja puhtaan pääomatulon yhteismäärän tai sitä korkeamman hänelle yrittäjän eläkelain tai maatalousyrittäjän eläkelain mukaan vahvistetun työtulon yhteismäärän 14 000 euroa ylittävästä osasta. Jos henkilölle ei ole vahvistettu yrittäjän tai maatalousyrittäjän työtuloa, yleisradioveron määrä lasketaan suoraan hänelle tuloverotuksessa lasketun puhtaiden tulojen yhteismäärän perusteella. Vero on 2,5 prosenttia tulon yhteismäärän 14 000 euroa ylittävästä osasta. Yleisradioveroa ei kuitenkaan ole suoritettava 163 euroa enempää.

Yhteisöjen Yle-vero määräytyy verotettavan tulon mukaan. Vero on 140 euroa, jos yhteisön verovuoden verotettava tulo on 50 000 euroa. Rajan ylittävältä osalta veroa peritään 0,35 prosenttia niin, että veron määrä on enintään 3 000 euroa vuodessa. 

Verohallinnolta voi kirjallisesti hakea myös määrätystä Yle -verosta vapauttamista joko osittain tai kokonaan. Palvelujen käyttäminen ei vaikuta huojennusharkinnassa.

Vapautus voidaan myöntää, jos vero- tai maksuvelvollisen veronmaksukyky on sairauden, työttömyyden, elatusvelvollisuuden tai muun vastaavan syyn vuoksi olennaisesti alentunut tai jos siihen on verovelvollisen velkajärjestelyn vuoksi erityisiä syitä tai, jos veron periminen on muusta erityisestä syystä ilmeisesti kohtuutonta.

Yleensä vapautus veroista voidaan myöntää vain erittäin poikkeuksellisissa tilanteissa. Muun muassa toimiville yrityksille ei huojennuksia kilpailusyistä myönnetä juuri lainkaan.  

Tällä sivustolla oleva informaatio on luonteeltaan yleistä tiedotusta, eikä sitä ole tarkoitettu yksilölliseksi veroneuvonnaksi tai konkreettisten päätösten perusteeksi. Sisältö pyritään pitämään ajan tasalla, mutta tekstien oikeellisuutta, kattavuutta tai ajantasaisuutta ei voida taata.

Tulosta sivu
Veronmaksajat Puolenpitoa
Veronmaksajain Keskusliitto
Kalevankatu 4, 00100 Helsinki