Yrityksen verovähennykset 14.1.2016

Edellyttääkö ammatinharjoittajan lisävähennys yöpymistä?

Ammatinharjoittaja toimii niin sanotulla erityisalalla (esim. rakennusala). Voiko hän tehdä palkansaajan päivärahan suuruisen lisävähennyksen, vaikka hän ei yövy työmatkallaan?

Ammatinharjoittajan koti on hänen toimipaikkansa.

Verojuristi Tero Hämeenaho vastaa:

Kyllä. Lisävähennyksen tekeminen ammatinharjoittajan elinkeinotoiminnan verotuksessa ei edellytä yöpymistä työmatkalla.

Lisävähennyksen tekemisessä noudatetaan soveltuvin osin verovapaista kustannusten korvauksista annetun päätöksen perusteita ja samoin edellytyksin, koska lisävähennyksen tekemisellä on tarkoitus saattaa elinkeinonharjoittaja samaan asemaan palkansaajan kanssa vähennyksen määrän osalta. Vähennys myönnetään samoin edellytyksin kuin palkansaajalle olisi mahdollista maksaa verovapaata päivärahaa. 

Verottaja on kommentoinut asiaa ohjeessaan Liikkeen- ja ammatinharjoittajien sekä maataloudenharjoittajien matkakustannusten vähentäminen (25.1.2012/D:410/349/2011) seuraavasti: ”Lisävähennyksen voi tehdä myös tilapäisistä työmatkoista, jotka tehdään varsinaiseksi toimipaikaksi katsotusta kodista lähtien (KHO 28.12.2007 T 3406). Tällaisia ovat mm. rakennustoimintaa harjoittavat liikkeen- tai ammatinharjoittajat.”

Kaikissa tapauksissa matkan on oltava tilapäinen ja Verohallinnon päätöksessä mainittujen kilometri- ja aikarajojen tulee täyttyä.

Sen sijaan erityisalalla työntekijällä voi olla oikeus verovapaaseen päivärahaan vain, jos hän joko yöpyy matkalla tai hänellä on varsinainen työpaikka tai siihen rinnastettava paikka edellyttäen, että työmatkaa voidaan pitää tilapäisenä.

Tällä sivustolla oleva informaatio on luonteeltaan yleistä tiedotusta, eikä sitä ole tarkoitettu yksilölliseksi veroneuvonnaksi tai konkreettisten päätösten perusteeksi. Sisältö pyritään pitämään ajan tasalla, mutta tekstien oikeellisuutta, kattavuutta tai ajantasaisuutta ei voida taata.

Tulosta sivu

Sinua saattaisi kiinnostaa

Yrittäjän autolaina

Minulla on toiminimiyritys. Jos käytän omaa yksityisautoani silloin tällöin elinkeinotoiminnan ajoihin, voiko laittaa osan autolainan lyhennyksistä toiminimen verotukseen vähennyksenä?

Lue lisää

Veronmaksajat Puolenpitoa
Veronmaksajain Keskusliitto
Kalevankatu 4, 00100 Helsinki