Yrityksen verovähennykset 13.12.2018

Osakeyhtiö myyntiin – voiko oy vähentää asiantuntijapalkkiot?

Olen myymässä osakeyhtiötäni ja tarvitsen kaupanteossa tilintarkastajan ja juristin apua. Ovatko nämä asiantuntijapalkkiot firmalleni vähennyskelpoisia menoja?

Verojuristi Tuomo Lindholm vastaa: 

Valitettavasti eivät ole. Kun kysymys on osakkeiden luovutukseen tai luovutuksen valmisteluun liittyvistä asiantuntijapalkkioista, ne edistävät lähtökohtaisesti osakkeen luovuttajan tulonhankintaa. Tällaisia asiantuntijamenoja ei siten kohdisteta osakeyhtiösi, vaan sen osakkeita luovuttavan osakkaan eli sinun menoiksesi. 

Omassa verotuksessasi asiantuntijamenojen vähennyskelpoisuutta arvioidaan luovutusvoiton laskemista koskevan sääntöjen perusteella. 

Luovutushinnasta saadaan vähentää todellisen hankintamenon poistamatta olevan osan lisäksi voiton hankkimisesta aiheutuneet menot. Voiton hankkimisesta aiheutuneet menot ovat sellaisia omaisuuden luovutuksen ja sen valmistelun kustannuksia, joista omaisuuden luovuttaja on vastannut. 

Muiden kuin yhteisöjen ja henkilöyhtiöiden luovutusvoitto voidaan aina laskea myös vähentämällä luovutushinnasta hankintameno-olettama. Hankintameno-olettama on 40 prosenttia luovutushinnasta, jos omaisuus on omistettu vähintään 10 vuotta, ja 20 prosenttia, jos omistusaika on alle 10 vuotta. Hankintameno-olettaman lisäksi luovutushinnasta ei saa vähentää mitään muuta. 

Jos osakeluovutuksen kohteena oleva yhtiö maksaa osakkaansa puolesta tälle kuuluvia asiantuntijamenoja, osakkaan saamaa etua on arvioitava peitellyn osingon muodostumisen näkökulmasta. 

Poikkeuksena pääsäännöstä, jonka mukaan asiantuntijamenot kohdistetaan yleensä osakkeiden luovuttajalle, ovat oikeuskäytännön (KHO 2013:27 ja KHO 2013 T 549) mukaan olleet ne tilanteet, joissa julkisesti noteerattu yhtiö on ollut julkisen ostotarjouksen kohteena.

Tällä sivustolla oleva informaatio on luonteeltaan yleistä tiedotusta, eikä sitä ole tarkoitettu yksilölliseksi veroneuvonnaksi tai konkreettisten päätösten perusteeksi. Sisältö pyritään pitämään ajan tasalla, mutta tekstien oikeellisuutta, kattavuutta tai ajantasaisuutta ei voida taata.

Tulosta sivu

Sinua saattaisi kiinnostaa

Veronmaksajat Puolenpitoa

Liity Veronmaksajien jäseneksi. Vain 33 € vuodessa + 8 € liittymismaksu!