Yrityksen verovähennykset 19.8.2021

Voiko oy maksaa osakkaan koulutuskulut?

Minulla on pieni osakeyhtiö. Voiko oy maksaa osakkaan tarvitseman koulutuksen kulut? Koulutus liittyy työtehtäviini. 

Verojuristi Georg Rosbäck vastaa:

Kyllä voi. Veronalaista tuloa ei synny työnantajan kustantamasta työntekijän koulutuksesta, joka tapahtuu yrityksen intressissä. Säädöstä sovelletaan myös muun muassa osakeyhtiössä työskenteleviin osakeyhtiön osakkaisiin.

Koulutus tapahtuu yrityksen intressissä, jos se on hyödyllistä omistajayrittäjän nykyisten tai tulevien työtehtävien kannalta. Lähtökohtana on luonnollisesti yrityksen toimiala ja omistajayrittäjän asema ja tehtäväkuva yrityksessä.

Verovapaus ei edellytä, että osakkaalle maksettaisiin palkkaa hänen tekemästään työstä. Osakas voi yleensä asemansa perusteella itse päättää, missä muodossa hän nostaa työstään palkkion. Tämän vuoksi yhtiön palveluksessa tosiasiassa työskentelevä osakas rinnastuu yhtiön henkilökuntaan. Lähtökohtaisesti hänen koulutuskustannuksiaan arvioidaan samoin perustein kuin muidenkin työntekijöiden koulutuskustannuksia. 

Tärkeintä on, että koulutus tapahtuu yrityksen intressissä. Pelkän osakkuusaseman perusteella järjestetty koulutus on veronalaista. Verovapaa koulutus voi sinänsä olla luonteeltaan esimerkiksi peruskoulutusta, jatkokoulutusta tai muuta lisäpätevyyttä tuovaa koulutusta.

Lähtökohtaisesti sekään ei estä koulutuskustannusten verovapautta, että osakas on yhtiön ainoa työntekijä. Tosiasiassa omistuspohja vaikuttaa kuitenkin sen arviointiin, tapahtuuko koulutus yrityksen intressissä vai kustannetaanko koulutus osakkuusaseman perusteella.

Kannattaa varautua siihen, että Verohallinto pyytää tarkempaa selvitystä. Selvitystä voidaan kysyä erityisesti, jos koulutusta järjestetään osakkaalle tai hänen lähipiiriinsä kuuluvalle. 

Jos yrityksen kustantama koulutus ei liity omistajayrittäjän nykyisiin tai tuleviin työtehtäviin, kyse on palkaksi katsottavasta veronalaisesta edusta. Mikäli kirjanpidossa kustannuksia ei ole tällaisessa tilanteessa ymmärretty käsitellä palkkana, voi koulutuksesta muodostua peitellyksi osingoksi katsottava veronalainen etu.

Jos koulututa pidetään omistajayrittäjän palkaksi katsottavana etuna, kustannukset ovat vähennyskelpoisia palkkamenoina. Peitellyn osingon jakamisesta aiheutuneet kulut eivät sen sijaan ole yhtiön elinkeinotoimintaan liittyviä vähennyskelpoisia menoja.

Tällä sivustolla oleva informaatio on luonteeltaan yleistä tiedotusta, eikä sitä ole tarkoitettu yksilölliseksi veroneuvonnaksi tai konkreettisten päätösten perusteeksi. Sisältö pyritään pitämään ajan tasalla, mutta tekstien oikeellisuutta, kattavuutta tai ajantasaisuutta ei voida taata.

Tulosta sivu

Sinua saattaisi kiinnostaa

Veronmaksajat Puolenpitoa
Veronmaksajain Keskusliitto
Kalevankatu 4, 00100 Helsinki