Veronmaksajat.fi uudistui – anna palautetta »

21.12.2022

KHO: Verotietojen luovuttamista medialle ei voi enää kieltää

Omien verotietojen luovuttamista medialle ei voi kieltää enää ensi vuodesta lähtien, kertoo Verohallinto.

Omien verotietojen luovuttamista medialle ei voi kieltää enää ensi vuodesta lähtien, kertoo Verohallinto. 

Taustalla on korkeimman hallinto-oikeuden tuore ratkaisu, jonka mukaan Verohallinnon tulkinta EU:n yleistä tietosuoja-asetuksesta on ollut väärä.  

KHO:n mukaan tietojen luovuttaminen Verohallinnon vakiintunutta toimintaa, koska se on luovuttanut tietoja vastaavalla tavalla sähköisesti jo vuosien ajan. Näin ollen Verohallinnolle on syntynyt lakisääteinen velvoite laatia medialle sen pyytämä listaus

Uutta oikeuskäytäntöä aletaan soveltaa seuraaviin julkisten tietojen luovutuksiin, joten ihmiset eivät voi enää ensi vuonna vastustaa tietojensa luovutusta.  

"On hyvä, että saamme nyt myös korkeimmasta hallinto-oikeudesta oikeuskäytäntöä GDPR:n tulkinnasta. Korjaamme omat menettelymme oikeuden ratkaisun mukaiseksi. Haluamme jatkossakin tukea yhteiskunnallista keskustelua verotuksesta”, Verohallinnon lakiasiainjohtaja Matti Merisalo kommentoi tiedotteessa. 

Verohallinto soveltaa KHO:n ratkaisua takautuvasti. Media voi pyytää Verohallinnolta aiempien vuosien julkisten tietojen luettelot, jossa mukana myös tietojensa luovuttamista vastustaneet yli 100 000 euroa ansainneet ihmiset. Ensimmäiset vastustamispyynnöt koskivat verovuoden 2018 julkisia tietoja.

Minna Petäinen

Tulosta sivu
Veronmaksajain Keskusliitto
Kalevankatu 4, 00100 Helsinki