Asunnon myynti 2.11.2017

Voiko asunnon myydä pojalle perunkirjoitusarvolla?

Perinnöksi saadun asunto-osakkeen markkina-arvo on tällä hetkellä noin 150 000 euroa. Perukirjaan asunnon arvoksi kirjattiin 120 000 euroa kuusi vuotta sitten.

Voiko asunnon myydä pojalle perunkirjoitusarvolla ilman veroseuraamuksia? Markkinahintaisesta kaupasta pitänee maksaa myyntivoittoveroa 30 000 euron luovutusvoitosta, koska en ole ainoana perillisenä koskaan asunut asunnossa.

Verojuristi Juha Salmikivi vastaa:

Jos poika ostaa 150 000 euron arvoisen asunnon 120 000 eurolla, hänelle ei tule lahjaveroseuraamuksia. Kauppahinta on silloin yli kolme neljäsosaa asunnon käyvästä hinnasta. 

Sinulle ei myöskään tule myyntivoittoveroseuraamuksia, kun asunnon hankintameno on perintöverotusarvo 120 000 euroa. 

Poikanne on maksettava kauppahinnasta varainsiirtoveroa kaksi prosenttia, ellei hän ole ensiasunnon ostaja. Poikasi on ensiasunnon ostaja, jos hän on alle 40-vuotias, hän ei ole aikaisemmin omistanut vähintään puolta huoneiston hallintaan oikeuttavista osakkeista tai asumiseen kelpaavasta rakennuksesta (KHO/2006/717) ja hän ryhtyy käyttämään ostamaansa asuntoa vakituisena asuntonaan.  

Tällä sivustolla oleva informaatio on luonteeltaan yleistä tiedotusta, eikä sitä ole tarkoitettu yksilölliseksi veroneuvonnaksi tai konkreettisten päätösten perusteeksi. Sisältö pyritään pitämään ajan tasalla, mutta tekstien oikeellisuutta, kattavuutta tai ajantasaisuutta ei voida taata.

Tulosta sivu

Sinua saattaisi kiinnostaa

Veronmaksajat Puolenpitoa
Veronmaksajain Keskusliitto
Kalevankatu 4, 00100 Helsinki