Asunnon myynti 3.6.2021

Asuin remontin takia tilapäisesti vuokralla – onko asuntoni myyntivoitto silti verovapaa?

Muutin omistamaani asuntoon 1.9.2019. Asunnossa tehtiin remonttia 1.12.2019–29.2.2020. Tuona aikana en voinut asua asunnossani, vaan asuin tilapäisesti vuokralla toisessa asunnossa.

Onko myyntivoitto minulle verovapaata tuloa, jos muutan asunnostani pois 1.9.2021 jälkeen ja myyn sen vielä syyskuun 2021 kuluessa?

Verojuristi Georg Rosbäck vastaa:

Mielestäni kyllä. Asunnon myynnistä saatava voitto on verotonta, kun asunnon omistaja on käyttänyt omistamaansa asuntoa omistusaikanaan yhtäjaksoisesti kaksi vuotta omana tai perheensä vakituisena asuntona. 

Verotus- ja oikeuskäytännössä (KHO 1981/4392) on katsottu, ettei tilapäinen poissaolo katkaise huoneiston tai rakennuksen yhtäjaksoista käyttöä omana asuntona. Jos asunto annetaan tilapäisen poissaolon aikana vuokralle tai muutoin ulkopuolisen käyttöön esimerkiksi sukulaiselle, yhtäjaksoinen käyttö omana asuntona kuitenkin katkeaa.

Mielestäni verovapauden edellytykset kohdallasi täyttyvät, koska et voinut asua asunnossasi remontin takia ja palasit sinne heti, kun remontti oli päättynyt. Tässä tapauksessa kolmen kuukauden poissaoloa voitaisiin pitää tilapäisenä. Julkaistua oikeuskäytäntöä juuri tapauksen kaltaisesta tilanteesta ei ole tiedossani.

Kun myyt asuntoasi, ota huomioon, että lopullinen luovutusta koskeva kauppakirja voidaan tehdä aikaisintaan noin kolme kuukautta ennen kahden vuoden määräajan täyttymistä. Ostaja voi maksaa kauppahinnasta enintään noin 20 prosenttia ennen kahden vuoden määräajan täyttymistä.

Verojuristivastaus on julkaistu Taloustaidossa 24.5.2021    

Tällä sivustolla oleva informaatio on luonteeltaan yleistä tiedotusta, eikä sitä ole tarkoitettu yksilölliseksi veroneuvonnaksi tai konkreettisten päätösten perusteeksi. Sisältö pyritään pitämään ajan tasalla, mutta tekstien oikeellisuutta, kattavuutta tai ajantasaisuutta ei voida taata.

Tulosta sivu

Sinua saattaisi kiinnostaa

Miten asumisaika vaikuttaa luovutusvoiton verovapauteen?

Ostimme avopuolisoni kanssa asunnon huhtikuussa 2016, jolloin myös omistusoikeus siirtyi meille. Itse muutin asuntoon 1.6.2016 ja avopuolisoni 1.8.2016. Meillä ei ole lapsia. Olemme nyt kesäkuussa 2018 myymässä asuntoa voitolla. Puolisoni osalta kahden vuoden omistusaika täyttyy, mutta ei vielä...

Lue lisää

Voinko hyödyntää asuntokaupan tappion?

Asuntoni arvo on laskenut siitä, mitä se maksoi aikanaan, kun ostin sen. Haluaisin hyödyntää luovutustappiota, kun tulevaisuudessa myyn asunnon pois. Ymmärtääkseni en voi vähentää luovutustappiota, jos olen asunut asunnossa yhtäjaksoisesti ja vakituisesti omistusaikanani vähintään kaksi vuotta....

Lue lisää

Veronmaksajat Puolenpitoa
Veronmaksajain Keskusliitto
Kalevankatu 4, 00100 Helsinki