Asunnon myynti 4.11.2021

Osa asunnostani on vuokralla – vaikuttaako vuokraus myyntivoiton verovapauteen?

Oman asunnon myynnin verovapaus toteutuu vain, jos asunnossa on omistusaikanaan asunut itse tai perhe yhtäjaksoisesti vähintään kaksi vuotta. Tiedän, että kaikki väliaikaiset vuokraukset, vaikka viikonlopuksi, katkaisevat tämän jakson.

Miten verottaja suhtautuu, jos asunnosta vain osa on vuokralla? Vaikuttaako tämä myynnin verovapauteen? Periaatteessa kriteerit kyllä täyttyvät, kun omistaja asuu itsekin asunnossa vuokralaisen rinnalla. Onko merkitystä, miten iso osa asunnosta on vuokrattuna ulkopuoliselle?

Verojuristi Tuomo Lindholm vastaa: 

Luovutusvoitto on kokonaan verovapaa, kun vähintään puolet asunnosta on ollut sinun tai perheesi käytössä omistusaikana yhtäjaksoisesti vähintään kaksi vuotta.

Jos asumiskäytön osuus on alle puolet, voitosta on verovapaata vain tätä käyttöä vastaava osuus. 

Tällä sivustolla oleva informaatio on luonteeltaan yleistä tiedotusta, eikä sitä ole tarkoitettu yksilölliseksi veroneuvonnaksi tai konkreettisten päätösten perusteeksi. Sisältö pyritään pitämään ajan tasalla, mutta tekstien oikeellisuutta, kattavuutta tai ajantasaisuutta ei voida taata.

Tulosta sivu

Sinua saattaisi kiinnostaa

Miksi isän piti maksaa veroa asuntokaupasta?

Omistin täysi-ikäisen poikani kanssa puoliksi asunnon, jossa poikani asui omistusaikanaan yli kaksi vuotta. Minä en ole koskaan asunut tässä asunnossa. Kun asunto myytiin, minulta perittiin myyntivoitosta vero, vaikka olin toinen omistaja. Menikö verotus kohdallani oikein?

Lue lisää

Myyn asunnon Ruotsissa – onko myyntivoitto verovapaa?

Asun Suomessa ja myyn Ruotsissa sijaitsevan asuntoni. Asuin aikoinaan tuossa Ruotsissa omistamassani asunnossa vakituisesti ja yhtäjaksoisesti omistusaikanani yli kaksi vuotta. Suomessa asunnon myynnistä ei tarvitse maksaa myyntivoittoveroa, jos on asunut asunnossa yli kaksi vuotta. Koskeeko tä...

Lue lisää

Veronmaksajat Puolenpitoa

Liity Veronmaksajien jäseneksi. Vain 33 € vuodessa + 8 € liittymismaksu!