Asunnon myynti 17.3.2022

Taloyhtiö tulouttaa osuudet yhtiölainasta – vaikuttaako tuloutus asunnon myyntivoiton verotukseen?

Avopuolisoni asui omistusaikanaan yhtäjaksoisesti yli kaksi vuotta vuonna 2016 Helsingistä hankimassaan asunto-osakkeessa. Viimeiset viisi vuotta asunto on ollut vuokralla.

Huoneistossa tehty laaja putkistosaneeraus on juuri valmistunut. Taloyhtiö tulouttaa huoneistokohtaisen lainaosuuden ja rahoitusvastikkeen. 

Myyntivoitto on avopuolisolleni verovapaa, jos hän myy asunnon. Vaikuttaako yhtiölainaosuuden tulouttaminen jollain tavalla asunnon myyntivoiton verotukseen?

Verojuristi Juha Salmikivi vastaa: 

Ei vaikuta. Asunto-osakeyhtiön yhtiölainaosuuksien tai rahoitusvastikkeiden kirjanpitokäsittely ei vaikuta tässä tilanteessa, koska asunnon myyntivoitto on verovapaa. Jos asunnon myynnistä puolestaan syntyisi tappiota, ei se olisi vähennyskelpoinen.

Asunnon hankintamenolla ei siis ole tässä tapauksessa merkitystä, koska luovutusvoittoa ei tarvitse nyt laskea. 

Tuloutettavia rahoitusvastikkeita ei yleensä lasketa asunto-osakkeiden hankintamenoon. 

Poikkeuksellisesti asunto-osakeyhtiön tulouttama pääomavastike voidaan oikeuskäytönnön mukaan edelleen lukea osakkeiden hankintamenoon tilanteessa, jossa osakas maksaa yhtiölainan kertasuorituksena asunnon oston tai myynnin yhteydessä ja laina kohdentuu yhtiön omaisuuden hankintaan tai perusparannukseen. Tällöin asunto-osakeyhtiön kirjanpitomenettely ei vaikuta asiaan, ja asunto-osakeyhtiön tulouttama lainanlyhennys on myös osakkeiden hankintamenoa.

Tällä sivustolla oleva informaatio on luonteeltaan yleistä tiedotusta, eikä sitä ole tarkoitettu yksilölliseksi veroneuvonnaksi tai konkreettisten päätösten perusteeksi. Sisältö pyritään pitämään ajan tasalla, mutta tekstien oikeellisuutta, kattavuutta tai ajantasaisuutta ei voida taata.

Tulosta sivu

Sinua saattaisi kiinnostaa

Voiko tuloutetun rahoitusvastikkeen vähentää?

Omistamme vaimoni kanssa suurimman osan asunnosta, jossa tyttäremme asuu. Asunnosta on suuri yhtiölainaosuus. Tytär ei maksa meille vuokraa. Verottajan mukaan emme voi vähentää kuukausittain taloyhtiölle maksamiamme rahoitusvastikkeita mahdollisesta luovutusvoitosta, jos rahoitusvastike on...

Lue lisää

Saanko vähentää maksamani pääomavastikkeet verotuksessa?

Ostan kerrostaloasunnon, jonka myyntihinta on 80 000 euroa ja pääomavastike 120 000 euroa. Asunnon velaton hinta on 200000 euroa. Voinko vähentää pääomavastikkeen verotuksessa, jos asun itse asunnossa vakituisesti ja yhtäjaksoisesti omistusaikana vähintään 2 vuotta? Verojuristi Merja-Liisa...

Lue lisää

Veronmaksajat Puolenpitoa
Veronmaksajain Keskusliitto
Kalevankatu 4, 00100 Helsinki