Asunnon myynti 21.9.2023

Myyn asunnon tyttärelleni alihintaan – vaikuttaako tämä yhtiölainasta maksettavaan varainsiirtoveroon?

Taloyhtiön yhtiölainaosuudesta maksetaan kaupan yhteydessä nykyään kaksi prosenttia varainsiirtoveroa. Miltä osin yhtiölainasta on maksettava varainsiirtoveroa, jos myyn asunnon tyttärelleni alihintaan, mutta niin, että kauppahinta ylittää 75 prosenttia omaisuuden käyvästä arvosta?

Verojuristi Georg Rosbäck vastaa:

Varainsiirtovero maksetaan koko yhtiölainan määrästä, jos kauppahinta ylittää kolme neljäsosaa käyvästä arvosta. Jos asunto annettaisiin lahjaksi, yhtiölainaosuudestakaan ei tarvitse maksaa varainsiirtoveroa.

Alihintaisten kauppojen varainsiirtoverosta on eri mielipiteitä. Verohallinnon ohjeen Varainsiirtovero arvopapereiden luovutuksessa mukaan varainsiirtovero on maksettava alihintaisissakin kaupoissa luovutettuihin osakkeisiin kohdistuvasta yhtiölainaosuudesta kokonaisuudessaan. Verohallinnon ohjeen mukaan sillä ei ole merkitystä onko kauppahinnaksi sovittu esimerkiksi vain puolet tai yli kolme neljäsosaa asunto-osakkeen käyvästä arvosta. Asiasta ei ole kuitenkaan oikeuskäytäntöä. 

Mielestäni alihintaisissa luovutuksissa, joissa kauppahinta on enintään kolmeneljäsosaa käyvästä arvosta, varainsiirtoveroa tulisi maksaa yhtiölainaosuudesta vain siltä osin kuin luovutus on vastikkeellinen. Lahjaa vastaavalta osalta varainsiirtoveroa ei pitäisi joutua maksamaan. Käyvällä arvolla tarkoitetaan omaisuuden todennäköistä myyntihintaa.

Tällä sivustolla oleva informaatio on luonteeltaan yleistä tiedotusta, eikä sitä ole tarkoitettu yksilölliseksi veroneuvonnaksi tai konkreettisten päätösten perusteeksi. Sisältö pyritään pitämään ajan tasalla, mutta tekstien oikeellisuutta, kattavuutta tai ajantasaisuutta ei voida taata.

Tulosta sivu

Sinua saattaisi kiinnostaa

Miten alihintaista asuntokauppaa verotetaan?

Ostin aikanaan sijoitusasunnon vuokrauskäyttöön 50000 eurolla. Minulla ei ole mitään hankintahintaan lisättäviä kulueriä eikä liioin voiton hankkimisesta aiheutuneita kuluja. Sijoitusasunnon käypä arvo on nyt 100000 euroa. Asunto-osakkeessa ei ole yhtiölainaa. Myyn asunnon pojalleni ostohinnall...

Lue lisää

Mitä veroja mökkilahjasta menee?

Äitini vanhemmat omistavat puoliksi vapaa-ajan kiinteistön, ja he maksoivat siitä vuonna 1995 70000 euroa. Kiinteistövälittäjän tämän hetkinen arvio kohteesta on 160000 euroa. He haluavat antaa puolet kiinteistöstä minulle lahjaksi, ja maksan heille 80000 euroa. Mitä veroseuraamuksia tästä...

Lue lisää

Veronmaksajat Puolenpitoa
Veronmaksajain Keskusliitto
Kalevankatu 4, 00100 Helsinki