Veronmaksajat.fi uudistui – anna palautetta »

Asunnon myynti 14.11.2022

Oman asunnon myynti

Asunnon myynti on luovutus- eli myyntiverotuksen kohteena. Oman asunnon myynnistä ei kuitenkaan tarvitse maksaa veroa, jos verovapauden edellytykset täyttyvät.

Oman asunnon luovutusvoitto on verovapaa, jos myyjä on omistanut asunnon vähintään kaksi vuotta ja käyttänyt sitä omistusaikanaan yhtäjaksoisesti vähintään kaksi vuotta omana tai perheensä vakituisena asuntona. Verovapaus edellyttää siten, että omistaminen ja asuminen ovat yhtäjaksoista että päällekkäistä.

Verovapaus tarkoittaa sitä, ettei asunnon arvonnoususta tarvitse maksaa veroa. Ennen myyntiä kannattaa tarkistaa, täyttyvätkö verovapauden ehdot omassa tapauksessa.

Omistaminen

Lähtökohta omistusajan alkamiselle ja päättymiselle on sitovan kauppakirjan tekeminen (ns. kaupasta kauppaan periaate).

Jos asunto on hankittu useammalla eri saannolla, verovapauden edellytykset ratkaistaan kullakin saannolla hankitun osuuden osalta erikseen. 

Asuminen

Asumisen täytyy myös olla vähintään kahden vuoden ajan yhtäjaksoista. Asumisaika määritellään käytännössä verovelvollisen väestörekisterinpitäjälle tekemien muuttoilmoitusten perusteella. 

Asunnon luovutuksen ei kuitenkaan tarvitse tapahtua välittömästi oman asumiskäytön päätyttyä. Asunto voi myös olla vuokrattuna sen oman käytön ja myynnin välisenä aikana. 

Tilapäinen poissaolo ei katkaise vakituista asumista. Asunnon on kuitenkin oltava varattuna omaan käyttöön. Jos asunto esimerkiksi annetaan vuokralle (ennen kuin kaksi vuotta on täyttynyt), katsotaan yhtäjaksoisen käyttämisen katkeavan. 

Jos asunto on ollut jonkun toisen perheenjäsenen kuin omistajan kotina, voivat verovapauden edellytykset täyttyä. Oman asunnon verovapaussäännöksen näkökulmasta perheenjäseniä ovat puoliso ja alaikäiset lapset. 

Luovutustappio

Mikäli edellä kerrotut verovapauden edellytykset täyttyvät, vähennyskelpoisena luovutus- eli myyntitappiona ei pidetä tappiota joka syntyy asunnon myynnistä. 

Oman vakituisen asunnon luovutustappio on vähennyskelpoinen, jos verovapauden edellytykset eivät täyty, eli asunto on omistettu alle kaksi vuotta tai jos sitä käytetty omana tai perheensä vakituisena asuntona omistusaikana yhtäjaksoisesti alle kaksi vuotta.

Tällä sivustolla oleva informaatio on luonteeltaan yleistä tiedotusta, eikä sitä ole tarkoitettu yksilölliseksi veroneuvonnaksi tai konkreettisten päätösten perusteeksi. Sisältö pyritään pitämään ajan tasalla, mutta tekstien oikeellisuutta, kattavuutta tai ajantasaisuutta ei voida taata.

Tulosta sivu

Sinua saattaisi kiinnostaa

Saanko vähentää maksamani pääomavastikkeet verotuksessa?

Ostan kerrostaloasunnon, jonka myyntihinta on 80 000 euroa ja pääomavastike 120 000 euroa. Asunnon velaton hinta on 200000 euroa. Voinko vähentää pääomavastikkeen verotuksessa, jos asun itse asunnossa vakituisesti ja yhtäjaksoisesti omistusaikana vähintään 2 vuotta? Verojuristi Merja-Liisa...

Lue lisää

Saanko vähennyksen tappiollisesta asuntokaupasta?

Muutan työn perässä ja myyn asuntoni tappiolla. Olen omistanut asunnon vuodesta 2010 ja asunut siinä yhtäjaksoisesti kaikki nämä vuodet. Mitä mahdollisuuksia minulla on saada tappio huomioiduksi verotuksessani? Verojuristi Tuomo Lindholmvastaa: Luovutustappio kotisi myynnistä on vähennyskelvoton...

Lue lisää

Veronmaksajat Puolenpitoa
Veronmaksajain Keskusliitto
Kalevankatu 4, 00100 Helsinki