Asunnon osto 14.12.2017

Onko tyttäreni maksettava varainsiirtoveroa ensiasunnostaan?

Olen lahjoittanut kahdelle lapselleni kesämökin (50/50). Tyttäreni on ostamassa ensiasuntoaan. Onko hän edelleen oikeutettu ensiasunnon varainsiirtoverovapauteen, vaikka omistaa puolet mökistä? 

Tyttäreni omistaa tulevan asuntonsa yksin, se tulee hänen kodikseen, ja hän on 35-vuotias eli alle 40-vuotta kauppakirjan allekirjoitushetkellä. Tytär siis täyttää muutoin verovapauden edellytykset, koska tietääkseni jo 50 % ostaminen riittää ostetun osuuden verovapauteen muiden edellytysten täyttyessä.

Verojuristi Hanna Silander vastaa:

Kyllä on. Verovapauden yhtenä edellytyksenä on, ettei ostaja ole aikaisemmin omistanut puolta asuinrakennuksesta tai -huoneistosta. Pelkkä vapaa-ajan kiinteistön omistaminen ei kuitenkaan estä ensiasunnon ostajan varainsiirtoverovapautta. 

Tyttären on lisäksi alettava käyttää asuntoa omana vakituisena asuntonaan kuuden kuukauden kuluessa kauppakirjan allekirjoittamisesta, muutoin varainsiirtovero on aluksi maksettava.

Jos ensiasunnon edellytykset täyttyvät vasta veron maksamisen suorittamisen jälkeen, on palautushakemus Verohallinnolle tehtävä yhden vuoden kuluessa edellytysten täyttymisestä.  

Tällä sivustolla oleva informaatio on luonteeltaan yleistä tiedotusta, eikä sitä ole tarkoitettu yksilölliseksi veroneuvonnaksi tai konkreettisten päätösten perusteeksi. Sisältö pyritään pitämään ajan tasalla, mutta tekstien oikeellisuutta, kattavuutta tai ajantasaisuutta ei voida taata.

Tulosta sivu

Sinua saattaisi kiinnostaa

Pitääkö ensiasunnosta maksaa varainsiirtoveroa?

Tyttäreni osti Tampereelta osakkeen ensiasunnokseen. Nyt verottajalta on tullut määräys maksaa varainsiirtoveroa asunnosta. Perusteena on, että hän omistaa aikaisemmin perimästään asuinkiinteistöstä puolet. Hän ei ole koskaan asunut kiinteistössä.

Lue lisää

Veronmaksajat Puolenpitoa

Liity Veronmaksajien jäseneksi. Vain 33 € vuodessa + 8 € liittymismaksu!