Asunnon osto 25.4.2019

Miten varainsiirtovero määräytyy kiinteistöyhtymän kaupassa?

Aion ostaa osuuden kiinteistöyhtymästä. Kauppahinta sisältää varsinaisen kiinteistön rakennuksineen ja oikeuden yhtymän omistuksissa oleviin kanteen moottoriveneeseen ja muuhun irtaimeen omaisuuteen.

Miten varainsiirtovero määräytyy? Miten erittelen kauppahinnassa irtaimen omaisuuden, jotta siitä ei tarvitse maksaa varainsiirtoveroa? Miten irtaimen omaisuuden osuus arvioidaan kauppahintaan?

Johtava verojuristi Kati Malinen vastaa:

Kiinteistöyhtymässä omaisuus omistetaan yhteisesti määräosin. Kiinteistöyhtymä itsessään ei ole oikeushenkilö, joka voisi esimerkiksi omistaa omaisuutta. Kiinteistöyhtymän kaupassa on näin ollen käytännössä kyse yhteisesti omistetun omaisuuden määräosien kaupasta: joku yhtymän osakkaista myy omistusosuutensa kiinteistöstä, rakennuksista ja irtaimesta omaisuudesta sinulle.

Varainsiirtovero määräytyy kaupankohteen mukaan: maapohjasta ja rakennuksista sinun on maksettava varainsiirtoveroa neljä prosenttia. Irtaimeen omaisuuteen kohdistuvasta kauppahinnasta ei tarvitse maksaa varainsiirtoveroa.

Välttyäksesi varainsiirtoverolta, tulee sinun pystyä esittämään Verohallinnolle selvitys kauppahinnan jakautumisesta irtaimen ja kiinteän omaisuuden kesken.

Verohallinnon ohjeistuksen mukaan ostajan ja myyjään tulisi allekirjoittaa erillinen irtaimistoluettelo, joka sisältää esinekohtaisesti tiedot irtaimiston kaupantekohetken käyvästä arvosta (käytetyn tavaran arvo) ja hankinta-ajasta. Summittaisia tai perusteettomia hintoja Verohallinto ei hyväksy.

Varainsiirtovero ei koske moottoriveneen hintaa. Tavanomaiselle koti-irtaimistolle, kuten huonekaluille, pienkodinkoneille ja harrastusvälineille ei Verohallinnon ohjeen mukaan voi yleensä laskea erillistä arvoa.

Kohdistamalla kauppakirjassa osan kauppahinnasta tällaisille omaisuuserille et siis todennäköisesti pysty välttymään varainsiirtoveron maksamiselta.

Lisätietoa löydät Verohallinnon ohjeesta ”Varainsiirtoverotuksen yhtenäistämisohje”, diaarinumero A31/200/2018, kohta 1.7.

Tällä sivustolla oleva informaatio on luonteeltaan yleistä tiedotusta, eikä sitä ole tarkoitettu yksilölliseksi veroneuvonnaksi tai konkreettisten päätösten perusteeksi. Sisältö pyritään pitämään ajan tasalla, mutta tekstien oikeellisuutta, kattavuutta tai ajantasaisuutta ei voida taata.

Tulosta sivu

Sinua saattaisi kiinnostaa

Veronmaksajat Puolenpitoa

Liity Veronmaksajien jäseneksi. Vain 33 € vuodessa + 8 € liittymismaksu!