Kiinteistövero 14.11.2019

Neljän sisaruksen maatalousyhtymä – miksi vain yksi maksaa kiinteistöveroa?

Neljällä sisaruksella on tasaosuuksin maatalousyhtymä. Yhdellä meistä on lisäksi omakotitalo, josta hän maksaa kiinteistöveroa. Me muut asumme kerrostalossa asunto-osakkeissa. 

Nyt tämän omakotitalossa asuvan sisaruksen on maksettava maatalousyhtymästä omistamastaan osuudesta 16 euroa kiinteistöveroa. Me muut emme maksa lainkaan kiinteistöveroa ja me emme saa edes kiinteistöveropäätöstä. Onko tämä oikein? Jos asia on näin, niin laki kohtelee veronmaksajia epäoikeudenmukaisesti.

Verojuristi Tuomo Lindholm vastaa:

Valitettavasti tämä on oikein. Kiinteistövero koskee muun muassa maatilojen asuin- ja tuotantorakennuksia ja myös asuin- ja tuotantorakennusten tonttimaata.

Lain mukaan kiinteistöveroa ei kuitenkaan määrätä, jos verovelvollisen vero olisi alle 17 euroa. Teillä kolmella asia on näin. Tällaisessa tilanteessa verovelvolliselle ei lähetetä myöskään kiinteistöverotuspäätöstä. Laissa mainittu 17 euron raja on verovelvolliskohtainen.

Tässä tapauksessa sisaren kaikki henkilökohtaiset kiinteistöverot maatalousyhtymästä ja omakotitalosta lasketaan yhteen mainittua 17 rajaa tarkasteltaessa. 

Vaikka teille kolmelle sisarukselle ei määrätä kiinteistöveroa, maksatte sitä kuitenkin välillisesti asunto-osakkeidenne hoitovastikkeessa, koska asunto-osakeyhtiöille määrätään kiinteistöveroa. 

Tällä sivustolla oleva informaatio on luonteeltaan yleistä tiedotusta, eikä sitä ole tarkoitettu yksilölliseksi veroneuvonnaksi tai konkreettisten päätösten perusteeksi. Sisältö pyritään pitämään ajan tasalla, mutta tekstien oikeellisuutta, kattavuutta tai ajantasaisuutta ei voida taata.

Tulosta sivu

Sinua saattaisi kiinnostaa

Veronmaksajat Puolenpitoa
Veronmaksajain Keskusliitto
Kalevankatu 4, 00100 Helsinki